Skip to main content

Centrul de terapia durerii

Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord oferă soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii

“Atunci când durerea este mai mare de 4, 5 din punct de vedere personal, trebuie să faci ceva cu ea. Același 4, 5, la altă persoană poate fi 8, la alta poate fi 2. Este foarte personală. Provocarea noastră, ca medici, în terapia durerii este de a determina când scorul acesta este durere reală sau este foarte multă parte emoțională sau culturală. Aici este o mare problemă, pentru că tratezi această parte emoțională cu intervenții și intervențiile nu funcționează.”

Dr. Ovidiu Palea, singurul medic din România acreditat pe terapia durerii de World Institute of Pain, membru în Consiliul ESRA (The European Society of Regional Anaesthesia & Pain Therapy).

Misiunea Nord este reducerea/eliminarea durerii

Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord oferă soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii. În acest scop, folosim proceduri endoscopice moderne, minim invazive, asistență și servicii premium, acolo unde durerea este prezentă.

Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord este un garant specializat al partenerilor europeni pentru colaborare clinică și se concentrează pe managementul conservator și intervențional al durerii. În conformitate cu misiunea Nord – Grupul Medical Provita, oferim asistență medicală specializată pentru îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului prin ameliorarea durerii, minimizarea consumului de medicamente/analgezice și revenirea rapidă la o viață normală și activă.

Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord oferă tratament prin metode inovatoare, bazate pe știință și experiență, sigure, care reprezintă punctul culminant al tratamentului durerii intervenționale actuale. Toate procedurile se bazează pe medicina bazată pe dovezi și urmează recomandările asociațiilor internaționale pentru managementul durerii. Rezultatele activităților proprii de cercetare se aplică, de asemenea, practicii noastre clinice.

Terapia Durerii a fost motivul principal pentru înființarea Centrului Medical Provita, care ulterior a devenit Nord, și este pilonul său central, ca un loc neîngrădit ce reflectă tendințele în tratamentul modern, cu o poziție puternică și stabilă în domeniul tratamentului durerii.

 Medic pregateste tratament terapia durerii

Terapia durerii înseamnă identificarea corectă a cauzelor și, mai apoi, tratarea acestora pentru a elimina definitiv sursa durerii persistente.

Oferim pacienților noștri cele mai noi metode de tratament care aduc multe avantaje și beneficii semnificative în comparație cu formele convenționale de gestionare a durerii și cu intervențiile chirurgicale. Inovarea continuă, deschiderea și abordarea activă, confirmă profesionalismul și, în același timp, simbolizează caracterul nostru distinctiv, generat de îmbunătățirea sistematică a asistenței medicale și a altor servicii pe care le oferim pentru completarea satisfacției pacienților.

La Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord “multidisciplinaritatea” este unul dintre cuvintele cheie. Medici din specialități precum ATI, Neurochirurgie, Neurologie, Ortopedie, Reumatologie și Recuperare Medicală lucrează împreună pentru a diagnostica și trata cauza durerii. Aceasta poate fi evaluată și abordată din perspectiva mai multor arii medicale. Este bine de știut că unele dureri nu sunt o amenințare imediată pentru sănătate și pot fi tratate conservator.

Un alt element cheie la Centrul Integrat de Terapia Durerii Nord este ECHIPA. Consultațiile se fac de către toți membrii echipei, în funcție de disponibilitate și de tipologia problemei pacientului. Diagnosticul final se dă în urma unei evaluări a fiecărui caz de către membrii echipei, iar soluția terapeutică se stabilește tot în echipă, urmând ca implementarea acesteia, respectiv realizarea procedurii recomandate să fie efectuată de dr. Ovidiu Palea, coordonatorul centrului.

În Centrul Integrat de Terapia Durerii Intervențională abordăm patologii complexe din care coloana este un procent majoritar. Practicăm toată gama de proceduri și orice intervenție care este autorizată în Europa devine rutină pentru noi în mai puțin de 3 luni de zile.

Când tratamentul conservator nu funcționează, pacientul este preluat de singurul Centru Intervențional REGIONAL de Terapia Durerii pentru managementul Spinal Minim-invaziv Nord, fiind singura clinică din România și Europa Centrală și de Est care oferă într-un sistem total integrat și complet o evaluare și un plan terapeutic în cadrul unei comisii medicale a coloanei vertebrale. Ne mândrim cu faptul că suntem singurul centru internațional regional acreditat de European Society of Regional Anesthesia pentru pregătirea medicilor în Terapia Durerii Intervenționale. La ora actuală având sute de medici chirurgi și intervenționiști pregătiți în toată lumea.

Echipa de medici administreaza tratament in coloana

La centrul medical Nord, o echipă medicală se asigură că fiecare pacient beneficiază de tratamentul corect împotriva durerii

Expertiza noastră clinică intervențională depășește 15000 de infiltrații ghidate, de diverse complexități, peste 1800 de ablații, interventii endoscopice, vertebroplastii și kyphoplastii/chifoplastii, și de abia ne încălzim!

Când intervențiile minim-invazive nu sunt o soluție, alternativa operației devine inevitabilă, iar echipele noastre de neurochirurgi, cu ani mulți de experiență și pregătire în clinici de renume europene, oferă toată expertiza necesară operațiilor complexe de coloana sub microscop, inclusiv patologie tumorală și reconstructii complexe.

In acest context, Nord are cel mai modern și experimentat centru de recuperare medicală și kinetoterapie care, dincolo de aparatura de ultimă generație, se mândrește cu o echipă medicală experiementată care aplică planuri terapeutice integrate, într-un continuu dialog multidisciplinar cu echipă intervențională și cu cea chirurgicală.

Această comisie multidisciplinară include medici specialiști de reabilitare medicală, reumatologie, neurologie, neurochirurgie, ortopedie, nutriție si psiholog cu competențe în terapii cognitive și, nu în ultimul rând, un centru de diagnostic cu aparatură de ultimă generație, de la radiografie digitală panoramică la electromiografie și RMN de 3T cu o echipă de medici radiologi de referință.

Durerea face parte din viață, însă nu trebuie lăsată să-ți conducă viața. Dacă durerea devine cronică și îți afectează calitatea vieții, programează-te la medicul de terapia durerii!

Specialitățile Nord implicate în Terapia Durerii

În cadrul pregătirii sale medicul anestezist este antrenat pentru a manageria durerea acută, indiferent că este vorba de o traumă sau o intervenție chirurgicală. Farmacologia analgezicelor, anestezicelor și a tehnicilor de anestezie regională sunt specifice acestei ramuri medicale, însă nu sunt exclusive anestezistului. Într-o echipă multidisciplinară axată pe tratamentul durerii, anestezistul poate oferi servicii precum blocul diagnostic, adică injectarea unui anestezic local în jurul unui nerv sau un generator al durerii pentru a stabili dacă acesta este sursa durerii. Această tehnică este de fapt identică cu anestezia regională utilizată în blocul operator în care se depune anestezic local în jurul ramurilor nervose pentru a bloca transmiterea. Particular pentru durerea cronică, aceste blocuri diagnostice trebuie să fie mult mai specifice pentru a putea stabili ulterior și conduita terapeutică. Aceste proceduri se fac sub ghidaj imagistic: ecografic, fluoroscopic sau CT. Asemenea blocului diagnostic, uneori prin proceduri identice ca abord, în locul injectării de anestezic local se poate injecta o soluție care sa distrugă nervul, sau prin intermediul unor ace speciale se pot arde sau îngheța nervi. Dacă utilizăm o temperatură mai joasă obținem un fenomen de neuromodulare. Toate aceste manevre au rol de a întrerupe conducerea nervoasă pe termen mai lung sau de a “reseta” nervul prin neuromodulare.
Atunci când sursa durerii reprezintă o afecțiune a unei structuri neurologice implicate în transmiterea sensibilității (și a durerii implicit), neurochirurgul vine în ajutorul pacientului printr-o serie de proceduri disponibile ce au rolul de a rezolva conflictul patologic declanșator al durerii. Fie ca este vorba de decompresiune mecanică a unuia sau mai mulți nervi, fie că sunt proceduri de stabilizare a unui segment vertebral sau administrarea percutantă a unor substanțe analgezice/antiinflamatorii în vecinătatea unui nerv, neurochirurgul oferă pacientului soluția cea mai eficientă și puțin invazivă pentru gestiunea sindromului dureros.
Durerea (acută și cronică) reprezintă una din cele mai frecvente motive pentru prezentarea la medic, iar neurologul are un rol important în managementul durerii, acesta ocupându-se de 3 mari tipuri de durere: sindroamele cefalalgice, durerea de cauză spinală și cea cauzată de afecțiuni ale nervilor periferici (durerea neuropată) Rolul neurologului este de a diagnostica corect tipul durerii și uneori sursa ei, acest lucru făcându-se printr-o anamneză corectă și minuțioasă, examen neurologic specific ajutându-se uneori de examene neurofiziologice (EMG) și imagsitice (RMN, CT etc.)

Atunci când durerea nu răspunde la tratamentul medicamentos, medicul neurolog va trimite pacientul către colegii din echipa de Terapia Durerii (anesteziști, neurochirurgi) în vederea escalării tratamentului către proceduri minim-invazive.

Cu ajutorul electromiografiei (EMG) medicul neurolog poate localiza (de cele mai multe ori) sursa durerii, în acest mod ghidând colegii (anesteziști și neurochirurgi) în efectuarea unor proceduri minim-invazive (ex. localizarea rădăcinii nervoase spinale implicate în durerea cervicală sau lombară iradiantă pe membre).

Deși tratamentul durerii de către medicul neurolog implică, în majoritatea cazurilor, tratament medicamentos, unele afecțiuni pot fi tratate de către acesta prin terapie minim-invazivă, cum ar fi terapia prin injectare de toxină botulinică în migrena cronică rezistentă la tratament, în durerea dată de spasticitatea membrelor post AVC și sindromul miofascial sever.

Afecțiuni neurologice tratate la Terapia Durerii:

  • cefaleea (peste 200 de tipuri) dintre care cele mai frecvente fiind cefaleea de tip tensional, migrenă cu sau fără aură
  • nevralgia trigeminală și alte tipuri de algii faciale
  • nevralgia post zona zoster
  • sindromul de tunel carpian
  • neuropatia de nerv ulnar
  • neuropatia de nerv pudendal
  • durerea din diversele tipuri de polineuropatii
  • durerea dată de spasticitatea membrelor post AVC
  • durerea lombară, toracală, cervicală cu sau fără iradiere
  • Algoneurodistrofia (sindromul de durere complexă regională - CRPS), ce apare ca o complicație post traumatisme sau post intervenții chirurgicale la nivelul membrelor
  • Sindromul miofascial
  • Fibromialgia
  • Durerea neuropată de tip central post AVC

<
Multe dintre afecțiunile ortopedice ale membrelor beneficiază cu succes de tratamentul chirurgical. Însă există suficiente situații generatore de durere cronică în care nu operația este terapia de prima intenție. Principalele afecțiuni care pot beneficia cu succes de terapia durerii sunt următoarele:
  • Artroza (afecțiune degenerativă a articulațiilor, care presupune deteriorarea cartilajului) printre care coxartroza și gonartroza, artroza de pumn fiind cele mai frecvent întâlnite
  • Bolile neoplazice (tumori primare sau metastaze)
  • Sindroame algice după traumatisme complexe care lasă sechele și care adesea se însoțesc de durere cronică
  • Durerile cronice după intervenții chirurgicale la pacienții cu un prag scăzut al toleranței la durere
  • Durerile, uneori atroce, din sindromul membrului fantomă după amputațiile unui membru (coapsă, gambă, picior, braț)
  • Sindromul dureros regional complex (algoneurodistrofia), complicație frecventă după traumatisme, imobilizări în aparate ghipsate și după intervenții chirurgicale
  • Tendinopatii (tendinita rotuliană și achiliană fiind cele mai frecvente)
  • Fasciita plantară și osteofitoza calcaneană
  • Compresii nervoase la diferite nivele ale membrelor
  • Chist synovial pumnr
  • Epicondilita cot
  • Sindromul de tunel carpian
  • Tenosinovita de Quervain

Se discută foarte mult despre durere, simptom invocat chiar și atunci când nu există și devine pretext de a ne sustrage de la activități care nu ne fac plăcere. Majoritatea știe deja ce este durerea-fantomă, care se manifestă în cazul pacienților cu membre amputate, care acuză durerea membrului ce nu mai există - ceea ce nu înseamnă că durerea nu este reală.

Durerea poate apărea ca o condiție firească, semnalând o problemă organică, dar poate fi la fel de adevărată chiar în lipsa unei probleme. Durerea de natură psihică atrage atenția asupra unor disfuncții de natură psiho-emoțională în viața individului care se plânge de dureri atroce în diverse zone ale corpului, dureri cărora medicii specialiști nu le găsesc o motivație somatică.

Este știut faptul că stresul și depresia duc la boli fizice, dereglând funcționarea hormonală. Importantă este însă atitudinea pacientului și capacitatea lui de a fi deschis la sugestiile medicului specialist, de a merge în psihoterapie. Aici, un aspect deosebit de important, îl reprezintă beneficiul: am eu, pacientul, beneficiu din starea în care mă aflu (capăt atenție, milă, grijă, partenerul stă mai mult cu mine, am un regim alimentar special etc.)? Acești pacienți nu vor dori să investigheze mai departe starea lor, ci se vor opri la nivelul de a merge din doctor în doctor și de a încerca tratamente doar pentru a dovedi că nimic nu este de folos.

"Mă doare sufletul" - nu este o exprimare întâmplătoare, iar această durere se poate răspândi, dintr-un loc pe care unii îl identifică greu, în tot corpul...


Medicina Fizică si Reabilitare Medicală reprezintă specialitatea medicală conectată cu majoritatea celorlalte, rolul ei fiind acela de reintegrare socială și profesională cât mai rapidă a persoanelor care au suferit un eveniment acut medical sau chirurgical, precum și scurtarea perioadei de suferință.

În cuparea durerii, Reabilitarea Medicală utilizează cu succes proceduri de fizioterapie, tehnici de kinetoterapie clasică și computerizată, tehnici manual, acupunctură și reflexoterapie, atât în durerea cronică, dar și în cea subacută (cea care urmează imediat fazei acute).

Reumatologia este o specialitate care se ocupă cu diagnosticul și managementul unui spectru larg (peste 200) de afecțiuni musculoscheletale, atât degenerative cât și inflamatorii.

Întrucât este atât de variată, patologia reumatică poate afecta ambele sexe și toate vârstele, actual fiind grupul de boli care afectează cel mai mare număr de persoane și se consideră că o treime din populația globului suferă/va suferi de o boală reumatologică în cursul vieții.

Fie că este vorba de artroze, artrite de diverse cauze, osteoporoză severă, boli de țesut conjunctiv, afecțiuni miofasciale sau abarticulare (ale tendoanelor, burselor, ligamentelor, entezelor), durerea este cel mai frecvent și supărător simptom, de cele mai multe ori primul, precum și motivul prezentării la medic. Durerea pacientului reumatologic poate fi acută, subacută sau cronică; mecanică, inflamatorie sau mixtă; de intensitate crescută, moderată sau redusă; localizată la unul sau mai multe nivele; superficială sau profundă; iradiată sau neiradiată; acompaniată, sau nu, de alte semne/simptome.

În ceea ce privește bolile inflamatorii autoimune, durerea poate surveni la orice nivel, nu doar musculoscheletal, întrucât majoritatea sunt boli sistemice (afectează mai multe organe), astfel că se mai pot manifesta și prin cefalee, dureri în sfera oftalmologică sau ORL, dureri toracice sau abdomino-pelvine. De aceea o colaborare bidirecțională între reumatologi și specialiștii de terapia durerii este esențială, întrucât durerea poate reprezenta, în foarte multe cazuri, manifestarea unei boli reumatologice subiacente, care ar putea fi identificată precoce și tratată adecvat, în timp ce terapia durerii aduce în România o multitudine de variante non/minim invazive de control al acestui simptom care afectează calitatea vieții, atunci când nu mai poate fi controlat medicamentos.

Programează o evaluare la distanță

Vrei să afli mai multe detalii despre serviciile centrului de terapia durerii?

Close Menu