Skip to main content
Subspecialitate a medicinei dedicată investigării, diagnosticării și tratamentului persoanelor cu neoplasm sau suspecte de neoplasm, oncologia include medicină preventivă, oncologie medicală (i.e. imunoterapia, terapia hormonală, chimioterapia, alte tratamente medicamentoase), radio-oncologie (i.e. radioterapia pentru tratarea neoplasmului), oncologie chirurgicală, medicină paliativă.

Se adresează oricărui segment de vârstă al pacientului (i.e. inclusiv oncologie pediatrică), iar investigația în baza căreia diagnosticul prezumtiv determina teste de diagnostic, markeri și scanări suplimentare (de tip CT, RMN, PET CT) pentru determinarea dimensiunilor tumorale, este de obicei biopsia (i.e. extragerea invazivă a țesutului în scopul determinării prezenței anomaliilor celulare la nivelul dimensiunii, formei, dispunerii, aranjamentului).

Stadializarea afecțiunii neoplazice este cheia stabilirii conduitei terapeutico-medicale pentru pacientul depistat cu neoplasm. Medicii specialiști, identificați ca medici oncologi/ chirurgi oncologi/ radio-oncologi colaborează în echipe/comisii multidisciplinare pentru a determina un curs de tratament, managementul patologic întinzându-se pe un orizont de timp nedeterminat. Chimioterapia și radioterapia (i.e. distrug celulele canceroase) se administrează în tratamente curative sau terapii adjuvante, chirurgia oncologică se aplică pentru înlăturarea tumorilor de dimensiuni mari, iar tratamentul hormonal este accesibil doar anumitor tipuri de neoplazii. Cercetările privind vaccinurile și imunoterapiile sunt în curs de desfășurare.

În funcție de evoluția în tip a pacientului cu neoplasm, terapiile pot alterna sau se stopează. Îngrijirea paliativă în oncologie constă în tratarea durerii și a altor simptome. Un aspect nu trebuie neglijat: oncologia este adesea legată de hematologie!! (i.e. ramura medicinei care se ocupa de sânge și tulburările asociate ale acestuia).

Programează-te la unul dintre medicii noștri

Reseteaza
DR. PAUL DORU

Oncologie