banner oftalmologie

In Centrul Medical Provita sunt abordate diagnostic si interventional o gama larga de patologii oculare.

Cataracta

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului si duce la scaderea vederii la distanta si/sau aproape. Singurul tratament care poate sa vindece cataracta este cel chirurgical. Cataracta se opereaza daca: acuitatea vizuala (claritatea cu care sunt percepute obiectele, scrisul), a scazut (cu sau fara ochelari); vederea pacientului nu mai este satisfacatoare pentru a-si desfasura activitatile zilnice obisnuite; este intr-un stadiu foarte avansat si poate duce la alte probleme oculare (de ex. glaucom secundar, inflamatie intraoculara grava); impiedica urmarirea si tratarea diverselor afectiuni retiniene (de ex. retinopatie diabetica, degenerescenta maculara legata de varsta). La Provita cataracta se opereaza prin facoemulsificare ultrasonica torsionala, cea mai avansata tehnologie in lume la ora actuala. Inciziile oculare sunt minime, iar recuperarea vizuala este foarte rapida. Intreaga gama de cristaline este accesibila in cadrul centrului nostru (sferice, asferice, torice, multifocale, multifocale torice), experienta specialistilor nostri fiind apreciabila.

Degenerescenta maculara legata de varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta, forma neovasculara, exudativa sau umeda, este acea afectiune in care se dezvolta sub retina vase anormale, ce duc la reducerea severa si deformarea vederii centrale. Diagnosticul prin tomografie in coerenta optica este imperios necesar, iar in cadrul Centrului nostru exista o experienta recunoscuta international in acest domeniu. Fara tratament, pierderea de vedere poate fi rapida si severa. In Centrul de Oftalmologie Provita, Degenerescenta Maculara Legata de Varsta Neovasculara se trateaza prin injectare intravitreana de agenti antiangiogenici, specialistii nostri fiind pionieri ai acestei tehnici in Romania.

Keratoconusul

Keratoconusul este o afectiune neinflamatorie, degenerativa a corneei, caracterizata prin subtierea progresiva a acesteia si deformarea ei conica, centrala sau paracentrala. Se genereaza, astfel, un astigmatism miopic, initial masurabil prin astigmometrie, apoi neregulat si nemasurabil. Colagenul este elementul esential al matricei extracelulare a corneei si asigura biomecanica ei corecta. In keratoconus este caracteristica deformarea progresiva a corneei prin “slabirea” rezistentei colagenului. Afectiunea este evolutiva si in stadiile avansate sunt interesate toate straturile corneei.

Cross-linkingul cornean este o tehnica chirurgicala, iar dupa unii, parachirurgicala, mini-invaziva, conservatoare, care combina efectul fotosensibilizant al Riboflavinei (Vit. B2), cu efectul fotochimic al razelor ultraviolete (UV), aplicabila asupra corneei, deformata conic in keratoconus sau in ectazii corneene de alte etiologii. Se genereaza o reactie biochimica, enzimatica, de polimerizare a colagenului stromal cornean, caracterizata prin formarea de legaturi covalente, capabile sa creasca rezistenta tesutului cornean la subtiere si deformare conica, cu cel putin 70%.

Exista mai multe tehnici de Cross-Linking cornean (epi-off, epi-on, iontoforeza). Cea mai moderna dintre acestea este tehnica prin iontoforeza, ce presupune un timp mai redus de lucru (aproximativ 15 min.) si riscuri mai mici de complicatii postoperatorii. Specialistii nostri au aplicat aceasta tehnica in premiera in Romania in ianuarie 2013, iar de atunci rezultatele obtinute au fost bune si foarte bune.

Glaucomul

Glaucomul este o afectiune cronica progresiva a nervului optic al carei diagnostic se stabileste dificil, investigatii sofisticate precum tomografia in coerenta optica si perimetria computerizata fiind imperios necesare. La Provita, abordarea diagnostica si de monitorizare a glaucomului se face in acord cu cele mai noi protocoale de lucru internationale.

In Glaucom solutiile terapeutice actuale sunt adresate asupra unui singur obiectiv: reducerea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate realiza medicamentos, laser sau chirurgical (filtrant sau non-filtrant, invaziv sau mini-invaziv).

In Centrul de Oftalmologie Provita chirurgia laser a glaucomului capata noi valente. Ciclofotocoagularea transsclerala cu laser dioda are ca scop distrugerea selectiva (pentru varianta in emisie continua), respectiv reactivarea metabolica (pentru varianta cu micropulsuri) a unor zone specifice ale corpului ciliar, avand drept consecinta reducerea cantitatii de umor apos (lichid) secretat intraocular si/sau cresterea drenajului acestui lichid pe cale uveo-sclerala.

Indicatiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser dioda in emisie continua sunt reprezentate de cazurile cu glaucom refractar, slab responsiv la alte tratamente, cu acuitate vizuala redusa sau pastrata, valori mari ale presiunii intraoculare si/sau dureri oculare de intensitate variabila.

Indicatiile ciclofotocoagularii transsclerale cu laser dioda in emisie micropulsata sunt reprezentate de marea majoritate a cazurilor de glaucom cu unghi deschis la care se doreste un control mai bun al presiunii intraoculare si/sau reducerea numarului de medicamente hipotonizante utilizate.

Scopul tratamentului cu laser dioda asupra corpului ciliar este controlul tensiunii intraoculare si/sau ameliorarea discomfortului ocular (durere, fotofobie, lacrimare). Specialistii nostri, pionieri ai acestei tehnici in Romania, au o vasta experienta si rezultate apreciabile.

Ocluzia arteriala retiniana

Ocluzia de ram arterial retinian poate fi determinata de emboli fibrino-plachetari, placi de colesterol sau emboli calcificati, care in mod caracteristic se fixeaza la bifurcatia arteriolelor retiniene sau pe zone de ingustare vasculara. Blocajul fluxului sanguin prin artera induce ischemie retiniana partiala sau completa cu scaderea brusca a acuitatii vizuale, respectiv alterarea campului vizual. Emboliza transluminala cu laser YAG reprezinta o solutie terapeutica pentru care se poate opta in patologia vasculara retiniana de tip ocluziv, iar specialistii Centrului nostru au publicat primele rezultate in Europa in 2007-2008 legate de aceasta tehnica.

Hemoragiile retrohialoidiene

Hemoragiile retrohialoidiene reprezinta acumulari de sange preretinian in spatii bine delimitate de catre hialoida posterioara ce au consecinta scaderea brutala a acuitatii vizuale. Persistenta sangelui la nivelul maculei are consecinte toxice asupra fotoreceptorilor retinieni, alterand calitatea vederii. Hialiodotomia retrohialoidiana cu laser YAG este o tehnica pe care specialistii nostri o aplica cu succes in Romania de mai bine de 10 ani, avand si aici calitatea de pionieri.

Tratamente avansate laser in bolile oculare

In cadrul centrului Provita dispunem de o dotare tehnica de exceptie precum si de o experienta remarcabila privind utilizarea tuturor laserilor in oftalmologie.

O gama complexa de proceduri laser pot fi aplicate, si mentionam: capsulotomie anterioara si/sau posterioara cu laserul YAG pentru remodelarea capsulelor cristaliniene in cazul opacifierii sau fimozarii acestora, iridotomie laser YAG pentru inchiderea acuta sau subacuta a unghiului camerular in Glaucomul Primar sau Secundar cu Unghi Inchis, emboliza transluminala si hialoidotomie posterioara cu laser YAG in patologii retiniene distincte, iridoplastie periferica prin fotocoagulare pentru remodelarea irisului in platou, trabeculoplastie nonselectiva sau cu micropulsuri pentru tratamentul Glaucomului Primar sau Secundar cu Unghi Deschis, fotocoagulare retiniana distructiva si/sau stimulativa prin micropulsuri (panfotocoagulare laser, fotocoagulare laser de baraj, laser focal sau grid multispot) pentru afectiuni ale retinei precum retinopatia diabetica, rupturi sau decolari sectoriale retiniene, edeme maculare de cauze multiple, ocluzii venoase retiniene.

Solicita o programare