banner imagistica

RADIOLOGIE CONVENTIONALA si MAMOGRAFIE

RADIOLOGIA CONVENTIONALA

Examinarea radiologica (RX) este o metoda iradianta, ce foloseste raze X. Aceasta presupune obtinerea unor imagini 2D ale structurilor anatomice.

Centrul Medical Provita are in dotare aparatul Multix Fusion care este conceput de Siemens pentru radiografia de rutina si poate fi adaptat cerintelor. Cu sistem analogic sau digital, este metoda de investigare radiologica de prima intentie pentru explorarea cardio-pulmonara, craniu, coloana vertebrala, aparat osteoarticular, tub digestiv cu substanta de contrast; protocoale ortospine si ortoleg.

Masa este monitorizata, cu inaltime reglabila la valori mici pentru accesul facil al pacientului, capacitate de greutate a pacientului ridicata de pana la 250 kg si acoperire a pacientului de 190 cm, fara necesitatea repozitionarii.

Posibilitate de ghidaj ortopedic.

In ceea ce priveste pregatirea pacientului, majoritatea examinarilor radiologice nu necesita o pregatire prealabila specifica. In cazul anumitor tipuri de examinare radiologica, atunci cand se uitilizeaza substanta de contrast se recomanda ca pacientii sa nu manance cu 4 ore inaintea investigatiei.

MAMOGRAFIA

Incidenta cancerului mamar a crescut in ultimii ani, 1 din 6 cazuri aparand la femei cu varsta cuprinsa intre 40-49 ani. In acest context, mamografia a devenit extrem de importanta, chiar esentiala si de nelipsit in viata oricarei femei.

Mamografia digitala este o metoda imagistica care ajuta la depistarea neoplasmului mamar si este indicata fiecarei femei care a trecut de varsta de 40 ani.

Aceasta investigatie consta in efectuarea a 4 expuneri, cate doua incidente pentru fiecare san. Sanul este etalat pe masa de examinat, apoi este comprimat usor pana la nivelul optim de compresie care, in cazul mamografiei digitale, este reglat automat. Mamografia digitala este superioara mamografiei analogice prin rezolutia imaginii, evidentiind mai bine formatiunile milimetrice suspecte, modificari ale arhitecturii sanilor, asimetrii intre cei doi sani precum si prezenta de calcificari sau de focare de microcalcificari, care sunt semne precoce de cancer mamar.

Controlul mamografic se poate face anual sau la 2 ani, la indicatia medicului specialist, in functie de particularitatile si patologia fiecarei femei.

La femeile cu sanul dens, cu formatiuni incerte la mamografie sau la cele cu modificari ale arhitecturii mamare se indica completarea cu tomosinteza mamara.

Mamografia digitala cu tomosinteza este cea mai evoluata metoda de diagnostic indicata femeilor incepand cu varsta de 40 ani pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

TOMOSINTEZA este o metoda de diagnostic care consta in scanarea sanului din diverse unghiuri, prin rotatia tubului lateral de acesta, dupa care sistemul reconstruieste sectiuni de 1 mm grosime prin intreg sanul.

Comparativ cu mamografia clasica, analogica, tomosinteza prezinta urmatoarele avantaje:

 • Poate decela leziuni mici, infracentrimetrice chiar si in sanul dens datorita claritatii imaginii si lipsei suprapunerii tesutului glandular;
 • Vizualizeaza cu acuratete focarele de microcalcificari, acestea fiind semne precoce de neoplasm mamar, pe care ecografia nu le poate identifica;
 • Reduce probabilitatea unor rezultatele fals pozitive;
 • Reduce doza de iradiere comparativ cu mamografiile repetate in vederea obtinerii unui diagnostic corect;
 • Reduce durerea data de compresia sanului.

Indicatiile mamografiei sunt urmatoarele:

 1. Pentru controlul periodic;
 2. S-a descoperit o umflatura la san la autoexaminarea sanilor;
 3. A aparut o scurgere mamelonara anormala, mamelonul retractat, o zona de piele cu aspect de coaja de portocala, dureri in axila;
 4. La un control postoperator;
 5. Exista antecedente familiale de cancer de san sau ovarian;
 6. Nodul deja diagnosticat care ridica o suspiciune.

Sistemul Mammomat Inspiration de la Siemens - Prime Technology, tehnologie de ultima generatie, prezinta multiple avantaje:

 • Asigura imagini de inalta calitate datorita detectorului aSe;
 • Reduce doza de radiatii cu 30 % fara a compromite calitatea imaginii, optimizeaza imaginea reducand radiatia imprastiata;
 • Este prevazut cu High Definition Breast Tomosinthesis pentru tomosinteza, Stereotactic Biopsy pentru biopsie si Synga Breast Care – statia de prelucrare a imaginilor obtinute.
Solicita o programare