“Atunci când durerea este mai mare de 4, 5 din punct de vedere personal, trebuie să faci ceva cu ea. Același 4, 5, la altă persoană poate fi 8, la alta poate fi 2. Este foarte personală. Provocarea noastră, ca medici, în terpia durerii este de a determina când scorul acesta este durere reală sau este foarte multă parte emoțională sau culturală. Aici este o mare problemă, pentru că tratezi această parte emoțională cu intervenții și intervențiile nu funcționează.”

Dr. Ovidiu Palea, singurul medic din Romania acreditat pe terapia durerii de World Institute of Pain, membru in Consiliul ESRA (The European Society of Regional Anaesthesia & Pain Therapy).

Misiunea noastra este REDUCEREA / ELIMINAREA DURERII.

Centrul de Terapia Durerii Provita ofera solutii profesionale si inovatoare de ameliorare a durerii. In acest scop, folosim proceduri endoscopice moderne, minim invazive, asistenta si servicii premium, acolo unde durerea este prezenta.

Centrul de Terapia Durerii Provita este un garant specializat al partenerilor europeni pentru colaborare clinica si se concentreaza pe managementul conservativ si interventional al durerii. In conformitate cu misiunea Centrului de Diagnostic si Tratament Provita, oferim asistenta medicala specializata pentru imbunatatirea starii de sanatate a pacientului prin ameliorarea durerii, minimizarea consumului de medicamente/analgezice si revenirea rapida la o viata normala si activa.

Centrul de Terapia Durerii Provita ofera tratament prin metode inovatoare, bazate pe stiința si experienta, sigure, care reprezinta punctul culminant al tratamentului durerii intervenționale actuale. Toate procedurile se bazeaza pe medicina bazata pe dovezi si urmeaza recomandarile asociatiilor internationale pentru managementul durerii. Rezultatele activitatilor proprii de cercetare se aplică, de asemenea, practicii noastre clinice.

Terapia Durerii a fost motivul principal pentru inființarea Centrului Medical Provita si este pilonul sau central, ca un loc neingradit ce reflecta tendintele in tratamentul modern, cu o pozitie puternica si stabila in domeniul tratamentului durerii.

Oferim pacienților noștri cele mai noi metode de tratament care aduc multe avantaje și beneficii semnificative în comparație cu formele convenționale de gestionare a durerii și cu intervențiile chirurgicale. Inovarea continuă, deschiderea și abordarea activa, confirma profesionalismul și, în același timp, simbolizează caracterul nostru distinctiv, generat de imbunatatirea sistematica a asistentei medicale și a altor servicii pe care le oferim pentru completarea satisfacției pacienților.

La Centrul de Terapia Durerii Provita “multidisciplinaritatea” este unul dintre cuvintele cheie. Medici din specialitati precum ATI, Neurochirurgie, Neurologie, Ortopedie, Reumatologie si Recuperare Medicala lucreaza impreuna pentru a diagnostica si trata cauza durerii. Aceasta poate fi evaluata si abordata din perspectiva mai multor arii medicale. Este bine de stiut ca unele dureri nu sunt o amenintare imediata pentru sanatate si pot fi tratate conservator.

Un alt element cheie la Centrul de Terapia Durerii Provita este ECHIPA. Consultatiile se fac de catre toti membrii echipei, functie de disponibilitate si de tipologia problemei pacientului. Diagnosticul final se da in urma unei evaluari a fiecarui caz de catre membrii echipei iar solutia terapeutica se stabileste tot in echipa, urmand ca implementarea acesteia, respectiv realizarea procedurii recomandate sa fie efectuata de dr. Ovidiu Palea, coordonatorul centrului.

In Centrul de Terapia Durerii Interventionala abordam patologii complexe din care coloana este un procent majoritar. Practicam toata gama de proceduri si orice interventie care este autorizata in Europa devine rutina pentru noi in mai putin de 3 luni de zile.

Cand tratamentul conservator nu functioneaza, pacientul este preluat de singurul Centru Interventional REGIONAL de Terapia Durerii pentru managementul Spinal Miniminvaziv Provita fiind singura clinica din Romania si Europa Centrala si de Est care ofera, intr-un sistem total integrat si complet, o evaluare si un plan terapeutic in cadrul unei comisii medicale a coloanei vertebrale. Ne mandrim cu faptul ca suntem singurul centru international regional de pregatire acreditat de European Society of Regional Anesthesia pentru pregatirea medicilor in Terapia Durerii Interventionale, avand la ora actuala peste 40 de medici chirurgici si interventionisti din toata lumea care ne-au vizitat, iar la nivel mondial am pregatit peste 300 de specialisti.

Expertiza noastra clinica interventionala depaseste 10.000 de infiltratii ghidate, de diverse complexitati, peste 1000 de ablatii, interventii endoscopice, vertebroplastii si kyphoplastii/chifoplastii, si de abia ne incalzim!

Cand interventiile miniminvazive nu sunt o solutie, alternativa operatiei devine inevitabila, iar echipele noastre de neurochirurgi, cu ani multi de experienta si pregatire in clinici de renume europene, ofera toata expertiza necesara operatiilor complexe de coloana sub microscop, inclusiv patologie tumorala si reconstructii complexe.

In acest context, Provita are cel mai modern si experimentat centru de recuperare medicala si kinetoterapie care, dincolo de aparatura de ultima generatie, se mandreste cu o echipa medicala experiementata care aplica planuri terapeutice integrate, intr-un continuu dialog multidisciplinar cu echipa interventionala si cu cea chirurgicala.

Aceasta comisie multidisciplinara include specialist recuperator, reumatolog, neurolog, neurochirurgi, ortoped, psihologi specializati in terapii cognitive, medic nutritionist, si, nu in ultimul rand, un centru de diagnostic cu aparatura de ultima generatie, de la radiografie digitala panoramica la electromiografie si RMN de 3T cu o echipa de medici radiologi de referinta.

Durerea face parte din viata, insa nu trebuie lasata sa-ti conduca viața. Daca durerea devine cronica si iti afecteaza calitatea vietii, programeaza-te la medicul de terapia durerii!

Specialitatile implicate in Terapia Durerii: ATI, Neurochirurgie, Neurologie, Ortopedie, Psihologie, Recuperare Medicala si Reumatologie

Neurochirurgie

Atunci când sursa durerii reprezinta o afectiune a unei structuri neurologice implicate in transmiterea sensibilitatii (si a durerii implicit), neurochirurgul vine in ajutorul pacientului printr-o serie de proceduri disponibile ce au rolul de a rezolva conflictul patologic declanșator al durerii. Fie ca este vorba de decompresiune mecanica a unuia sau mai multi nervi, fie ca sunt proceduri de stabilizare a unui segment vertebral sau administrarea percutanta a unor substante analgezice/antiinflamatorii in vecinatatea unui nerv, neurochirurgul ofera pacientului solutia cea mai eficienta si putin invaziva pentru gestiunea sindromului dureros.

Neurologie

Durerea (acuta si cronica) reprezinta una din cele mai frecvente motive pentru prezentarea la medic iar neurologul are un rol important in managementul durerii, acesta ocupandu-se de 3 mari tipuri de durere: sindroamele cefalalgice, durerea de cauza spinala si cea cauzata de afectiuni ale nervilor periferici (durerea neuropata)

Rolul neurologului este de a diagnostica corect tipul durerii si uneori sursa ei, acest lucru facundu-se printr-o anamneza corecta si minutioasa, examen neurologic specific ajutandu-se uneori de examene neurofiziologice (EMG) si imagsitice (RMN, CT etc.)

Atunci cand durerea nu raspunde la tratamentul medicamentos, medicul neurolog va trimite pacientul catre colegii din echipa de Terapia Durerii (anestezisti, neurochirurgi) in vederea escalarii tratamentului catre proceduri minim invazive.

Cu ajutorul electromiografiei (EMG) medicul neurolog poate localiza (de cele mai multe ori) sursa durerii, in acest mod ghidand colegii (anestezisti si neurochirurgi) in efectuarea unor proceduri minim invazive (ex localizarea radacinii nervoase spinale implicate in durerea cervicala sau lombara iradianta pe membre).

Desi tratamentul durerii de catre medicul neurolog implica, in majoritatea cazurilor, tratament medicamentos, unele afectiuni pot fi tratate de catre acesta prin terapie minim invaziva cum ar fi terapia prin injectare de toxina botulinica in migrena cronica rezistenta la tratament, in durerea data de spasticitatea membrelor post AVC si sindromul miofascial sever.Afectiuni neurologice tratate la Terapia Durerii:

 • cefaleea (peste 200 de tipuri) dintre care cele mai frecvente fiind cefaleea de tip tensional, migrena cu sau fara aura;
 • nevralgia trigeminala si alte tipuri de algii faciale;
 • nevralgia post zona zoster;
 • sindromul de tunel carpian;
 • neuropatia de nerv ulnar;
 • neuropatia de nerv pudendal;
 • durerea din diversele tipuri de polineuropatii;
 • durerea data de spasticitatea membrelor post AVC;
 • durerea lombara, toracala, cervicala cu sau fara iradiere;
 • Algoneurodistrofia (sindromul de durere complexa regionala _CRPS), ce apare ca o complicatie post traumatisme sau post interventii chirugicale la nivelul membrelor;
 • Sindromul miofascial; Fibromialgia;
 • Durerea neuropata de tip central post AVC.

Ortopedie

Multe dintre afectiunilor ortopedice ale membrelor beneficiaza cu succes de tratamentul chirurgical. Insa exista suficiente situatii generatore de durere cronica in care nu operatia este terapia de prima intentie. Principalele afectiuni care pot beneficia cu succes de terapia durerii sunt urmatoarele:

 •  Artroza (afectiune degenerativa a articulatiilor, care presupune deteriorarea cartilajului) printre care coxartroza si gonartroza, artroza de pumn fiind cele mai frecvent intalnite;
 •  Bolile neoplazice (tumori primare sau metastaze);
 •  Sindroame algice dupa traumatisme complexe care lasa sechele si care adesea se insotesc de durere cronica;
 •  Durerile cronice dupa interventii chirurgicale la pacientii cu un prag scazut al tolerantei la durere;
 •  Durerile, uneori atroce, din sindromul membrului fantoma dupa amputatiile unui membru (coapsa, gamba, picior, brat);
 •  Sindromul dureros regional complex (algoneurodistrofia), complicatie frecventa dupa traumatisme, imobilizari in aparate ghipsate si dupa interventii chirurgicale;
 •  Tendinopatii (tendinita rotuliana si achiliana fiind cele mai frecvente);
 •  Fasciita plantara si osteofitoza calcaneana;
 •  Compresii nervoase la diferite nivele ale membrelor;
 •  Chist synovial pumn;
 •  Epicondilita cot;
 •  Sindromul de tunel carpian;
 •  Tenosinovita de Quervain.

Psihologie

Se discuta foarte mult despre durere, simptom invocat chiar si atunci cand nu exista si devine pretext de a ne sustrage de la activitati care nu ne fac placere. Majoritatea stie deja ce este durerea-fantoma, care se manifesta in cazul pacientilor cu membre amputate, care acuza durerea membrului ce nu mai exista - ceea ce nu inseamna ca durerea nu este reala.

Durerea poate aparea ca o conditie fireasca, semnaland o problema organica, dar poate fi la fel de adevarata chiar in lipsa unei probleme.

Durerea de natura psihica atrage atentia asupra unor disfunctii de natura psiho-emotionala in viata individului care se plange de dureri atroce in diverse zone ale corpului, dureri carora medicii specialisti nu le gasesc o motivatie somatica.

Este stiut faptul ca stresul si depresia duc la boli fizice, deregland functionarea hormonala - astfel incat, a determina durere, doar, nu este ceva iesit din comun. Importanta este insa atitudinea pacientului si capacitatea lui de a fi deschis la sugestiile medicului specialist, de a merge in psihoterapie. Aici, un aspect deosebit de important, il reprezinta beneficiul: am eu, pacientul, beneficiu din starea in care ma aflu (capat atentie, mila, grija, partenerul sta mai mult cu mine, am un regim alimentar special etc)? Acesti pacienti nu vor dori sa investigheze mai departe starea lor, ci se vor opri la nivelul de a merge din doctor in doctor si de a incerca tratamente doar pentru a dovedi ca nimic nu este de folos.

"Ma doare sufletul" - nu este o exprimare intamplatoare, iar aceasta durere se poate raspandi, dintr-un loc pe care unii il identifica greu, in tot corpul...

Recuperare Medicala

Recuperarea Medicala reprezinta specialitatea medicala conectata cu majoritatea celorlalte, rolul ei fiind acela de reintegrare sociala si profesionala cat mai rapida a persoanelor care au suferit un eveniment acut medical sau chirurgical, precum si scurtarea perioadei de suferinta.

In cuparea durerii, Recuperarea Medicala utilizeaza cu succes proceduri de fizioterapie, tehnici de kinetoterapie clasica si computerizata, tehnici manual, acupunctura si reflexoterapie, atat in durerea cronica, dar si in cea subacute (cea care urmeaza imediat fazei acute).

Reumatologie

Reumatologia este o specialitate care se ocupa cu diagnosticul si managementul unui spectru larg (peste 200) de afectiuni musculoscheletale, atat degenerative cat si inflamatorii.

Intrucat este atat de variata, patologia reumatica poate afecta ambele sexe si toate varstele, actual fiind grupul de boli care afecteaza cel mai mare numar de persoane si se considera ca o treime din populatia globului sufera/va suferi de o boala reumatologica in cursul vietii.

Fie ca este vorba de artroze, artrite de diverse cauze, osteoporoza severa, boli de tesut conjunctiv, afectiuni miofasciale sau abarticulare (ale tendoanelor, burselor, ligamentelor, entezelor), durerea este cel mai frecvent si suparator simptom, de cele mai multe ori primul, precum si motivul prezentarii la medic. Durerea pacientului reumatologic poate fi acuta, subacuta sau cronica; mecanica, inflamatorie sau mixta; de intensitate crescuta, moderata sau redusa; localizata la unul sau mai multe nivele; superficiala sau profunda; iradiata sau neiradiata; acompaniata, sau nu, de alte semne/simptome.

In ceea ce priveste bolile inflamatorii autoimune, durerea poate surveni la orice nivel, nu doar musculoscheletal, intrucat majoritatea sunt boli sistemice (afecteaza mai multe organe), astfel ca se mai pot manifesta si prin cefalee, dureri in sfera oftalmologica sau ORL, dureri toracice sau abdomino-pelvine. De aceea o colaborare bidirectionala intre reumatologi si specialistii de terapia durerii este esentiala intrucat durerea poate reprezenta, in foarte multe cazuri, manifestarea unei boli reumatologice subiacente, care ar putea fi identificata precoce si tratata adecvat, in timp ce terapia durerii aduce in Romania o multitudine de variante non/minim invazive de control al acestui simptom care afecteaza calitatea vietii, atunci cand nu mai poate fi controlat medicamentos.

ECHIPASolicita o programare