Neurochirurgia Minim Invaziva

De ce minim invaziv? Pentru ca, folosind aborduri mici si tehnici chirurgicale avansate, minimizam riscurile neurologice, rata infectiilor, deficitul estetic si asiguram o recuperare rapida, crescand confortul perioperator si postoperator. Minim invaziv nu inseamna doar incizii mici, dar si respectarea structurilor nervoase, vasculare dar si a tuturor celorlalte tesuturi.
Principalele avantaje in abordul minim invaziv il reprezinta recuperarea rapida si cresterea confortului postoperator (timpul mediu de spitalizare fiind de cca 3 zile).

Pregatirea pentru consultatie

Daca exista deja un diagnostic, este important ca pacientul sa vina cu un examen IRM (RMN) / CT si cu toate celelalte investigatii deja efectuate. De obicei, un IRM este superior unui CT pentru evaluarea unei patologii cranio-cerebrale sau spinale.
In cazul in care nu exista un diagnostic, se poate solicita un consult pentru evaluare si directionare/recomandare a investigatiilor necesare in vederea diagnosticarii. La Centrul de Imagistica Provita se pot efectua toate investigatiile imagistice relevante in acest sens.
Programarea pentru consult se face in Call Center, la nr. 0737040033.


Consultatia

Primul pas va fi o discutie pe care medicul o are cu persoana in cauza, asa numita anamneza, prin care acesta va afla istoricul afectiunii, daca exista si alte afectiuni/boli (unde este cazul), daca in familia pacientului sunt persoane cu boli/afectiuni grave etc. Medicul va analiza RMN-ul si/sau CT-ul dar si celelalte documente medicale existente.
Urmeaza examenul clinic, in cadrul caruia medicul va testa diferite functii, atat neurologice cat si generale.
Dupa aceste etape, medicul va recomanda ce alte tratamente si/sau investigatii pot/trebuie facute, care sunt riscurile si beneficiile diverselor optiuni terapeutice etc.
Daca este cazul de o interventie chirurgicala, medicul va explica pacientului care sunt principalele etape ale operatiei, care sunt riscurile si beneficiile interventiei.
In acest moment al consultatiei, pot fi adresate medicului toate intrebarile necesare cu privire la cazul respectiv. Ne dorim ca pacientul sa se simta liber sa intrebe orice il intereseaza cu privire la problema in cauza si/sau probleme corelate cu afectiunea lui iar medicii nostri vor raspunde si vor acorda tot timpul necesar pentru aflarea celor dorite.
Cand este cazul, daca de ambele parti se ia decizia efectuarii unei interventii chirurgicale in clinica noastra, se va stabili impreuna cu medicul data interventiei si consultul preanestezic, obligatoriu inaintea orcarei interventii chirurgicale.

Internarea

Echipa noastra va face tot ce ii sta in putinta pentru ca perioada pe care pacientii nostri o petrec in Centrul Medical Provita sa fie una cat mai placuta. Li se va raspunde la orice intrebare, vor fi ajutati in orice demers vor face si ne vom stradui sa ii facem sa se simta cat mai confortabil
Prezentarea pentru internare in vederea unei operatii neurochirurgicale se face in Centrul Medical Provita, situat in Str. Agricultori nr 82, sector 2, Bucuresti, la biroul de informatii.
Odata internat, o asistenta medicala va fi permanent la dispozitia pacientului, iar starea acestuia de sanatate va fi atent monitorizata.
Internarea, in functie de complexitatea cazului, se face fie in preziua interventiei, fie in dimineata zilei respective.
Daca este necesar, se vor face analize suplimentare. Aceste analize se fac, de regula, inainte de internare.
In diminea interventiei pacientul va face un dus cu sampon betadinat, in vederea minimizarii riscului infectios, respectand indicatiile personalului medical.
La momentul programat, veti fi condus in sala operatorie, unde veti fi preluat de catre echipa de ATI.


Urmarirea postoperatorie

Dupa interventia chirurgicala, pacientul este trezit in sala operatorie si apoi transportat in serviciul de terapie intensiva, unde va fi sub o monitorizare continua.

Accesul familiei in terapia intensiva este restrictionat ca numar de intrari si posibil numai cu echipamentul adecvat, furnizat de Provita (botosi, halat, masca, casca). Aceste restrictii sunt importante pentru a limita riscul infectios.

Perioada de sedere in terapie intensiva este stabilita in functie de afectiunile tratate, astfel interventiile cranio-cerebrale necesita o supraveghere in ATI de 24 de ore postoperator, iar interventiile spinale de 2-6 ore.

Mobilizarea pacientului este precoce, imediat dupa iesirea din serviciul de terapie intensiva, fapt ce reduce semnificativ posibilitatile de complicatii postoperatorii.
Dupa interventie, timpul mediu de spitalizare este de 3 zile insa, pentru multe interventii spinale timpul de spitalizare este 1 zi.

La iesirea din spital, pacientul va primi un bilet de externare in care sunt notate diagnosticul, examenele realizate, protocolul operator, evolutia si recomandarile adecvate.
Rezultatele anumitor investigatii pot necesita mai multe zile, asadar pacientul le va primi la o data ulterioara externarii (ex. rezultatele histologice si imunohistochimice). In momentul externarii se vor explica tratamentele ulterioare necesare, dupa caz (ex. kinetoterapie, radioterapie, radiochirurgie, chimioterapie, tratament medicamentos etc.). Urmeaza controalele periodice, de obicei cu IRM-uri de control, dupa un program stabilit impreuna cu medicul. Unele afectiuni neurochirurgicale necesita urmarire indelungata iar noi suntem alaturi de pacientii nostri si in acest demers.

Controalele postoperatorii

Controlul postoperator este, initial, la 2 saptamani, pentru evaluarea cicatricei operatorii. Ulterior, in functie de afectiune, medicul va indica/planifica urmatoarele controale. De obicei, incepand de la al doilea control postoperator, va trebui efectuat si prezentat un IRM sau CT de control, dupa caz. 

Recuperarea

Pacientii Provita incep, inca din spital, un program de recuperare cu ajutorul si sub indrumarea unui kinetoterapeut specializat. Este foarte important ca acest program, personalizat functie de pacient si de modul in care evolueaza dupa interventie, sa continue si dupa externare, recomandabil tot sub supraveghere specializata. In neurochirurgie, o interventie de succes este strans corelata cu o recuperare adecvata. Specialistii Centrului de Fiziokinetoterapie Provita sunt la dispozitia pacientilor si colaboreaza strans cu chirurgii in acest demers.


 

Solicita o programare