banner imagistica

Cand facem RM si cand CT? Avantaje si dezavantaje

Diagnosticarea sau confirmarea unor afectiuni presupune in anumite situatii realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica (RM). Acestea sunt doua modalitati diagnostice care utilizeaza tehnici diferite pentru achizitia imaginilor: radiatiile X pentru Tomografia Computerizata si campul magnetic pentru Rezonanta Magnetica.

in anumite afectiuni este preferata una din aceste modalitati, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje si dezavantaje, tinand cont de informatiile necesare diagnosticului, costul investigatiei si confortul pacientului.

Tendinta actuala in tarile avansate este de a se renunta treptat la metodele de investigatie iradianta (precum tomografia computerizata) in favoarea examinarilor prin rezonanta magnetica. „Trebuie avut in vedere faptul ca tipul investigatiei imagistice indicate pacientului se alege in functie de patologia cunoscuta sau suspicionata. Uneori se recomanda CT, alteori RM, iar in unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea stransa intre radiolog si medicii curanti este foarte importanta pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) si in explorarea toracica. in schimb, RM este de preferat in patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala, cu un plus adus de examinarile pe aparatul de 3 tesla", spune Gina Zaharia, medic radiolog la Centrul Medical Provita - Diagnostic si tratament.

Tomografia Computerizata (CT)

Este o metoda iradianta, folosind raze X. Este mai ieftina, mai rapida si mai usor tolerata de catre pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obtine imagini ale oricarei parti a corpului uman, de la nivel cerebral pana la extremitati. Printre punctele forte se numara: detectarea fracturilor osoase, a calcificarilor (calcificari intratisulare sau litiaza renala), a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal.

De aceea, inainte de investigatie este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala (uree si creatinina serice). Aceste analize nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile.

Principalul inconvenient al CT-ului il reprezinta faptul ca este o metoda iradianta; de aceea este contraindicat femeilor insarcinate si se recomanda precautie in efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. in plus, tomografia computerizata este contraindicata pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast. Nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca Tomografia Computerizata are o rezolutie de contrast tisulara inferioara Rezonantei Magnetice. Regimul pentru CT de abdomen si/sau pelvis: nu mancati incepand cu 6 ore inainte de investigatie.

Rezonanta Magnetica (RM)

Este o metoda neiradianta, care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru obtinerea imaginilor. Are o sensibilitate crescuta a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge intre mai multe categorii de tesuturi si, implicit, detectare superioara a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) si permite obtinerea unor imagini detaliate in diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisa a leziunilor, foarte utila in planificarea interventiilor chirurgicale.

Cu ajutorul Rezonantei Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular si abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistica de selectie pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulatiilor, fiind singurul examen noninvaziv care ofera o imagine detaliata a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare si mamografiei, se efectueaza examen RM, ce poate diferentia uneori intre leziuni maligne sau benigne si poate detecta leziuni multifocale.

Uneori este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de Gadolinium, dar riscul si gravitatea reactiilor alergice sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanta de contrast iodata.

Pacientii trebuia sa faca analizele de uree si creatinina serica (din sange) care sa nu fie mai vechi de 30 de zile. Este importanta aceasta analiza pentru a fi posibilia administrarea substantei de contrast (medicul radiolog decide daca este necesara administrarea acesteia).

Fiind o metoda neiradianta, se poate efectua de catre femeile gravide in ultimele doua trimestre de sarcina, in special pentru eventuale malformatii ale fatului evidentiate la examenul ecografic.

Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul partilor moi, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteza, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare, implanturi cohleare si insuficienta renala severa. in plus, nu este indicat in primul trimestru de sarcina.

Regimul pentru RM de abdomen si/sau pelvis este urmatorul:

Cu o zi inainte de investigatie:

  • Pana in ora 10:00 A.M. - 4 pastile DULCOLAX- toate odata
  • Dupa ora 10:00 din ora in ora cate 2 pastile ESPUMISAN (aprox. 15 pastile).
  • Fara alimente care baloneaza (ex : fructe, legume, lactate, bauturi acidulate).
  • Incepand cu 20:00 - fara mancare;
  • Incepand cu 21:00 - fara nimic lichid- daca examenul este facut in ziua urmatoare pana in ora 14:00.

In dimineata investigatiei nu se mananca si nu se bea absolut nimic (daca aveti programare pana in ora 14:00).

Daca examenul se face dupa ora 14:00 a doua zi:

  • in dimineata investigatiei mai luati 3 pastile de Espumisan.
  • aveti voie sa manancati pana la cu 6 ore inainte si sa beti lichide pana la cu 3 ore inaintea investigatiei.

FOARTE IMPORTANT: pacientii diabetici fac exceptie de la regimul alimentar si trebuie sa faca tratamentul recomandat de medicul specialist pentru nu a avea probleme de hipo/hiper glicemie.

Este recomandat sa nu se mestece guma.

PENTRU BARBATI - Repaus sexual minim 5 zile;

PENTRU FEMEI: Sa nu fie in perioada menstruatiei.

Daca sunt pacienti care sustin ca nu pot tine acest regim din motive medicale (ex: pacientii oncologici sau cei foarte in varsta) vor tine doar regimul de espumisan si regimul alimentar si va fi anuntata asistenta din tura respectiva.

Pacientii care nu respecta acest regim nu vor putea efectua investigatia.

Mamografia

Incidenta cancerului mamar a crescut in ultimii ani, 1 din 6 cazuri aparand la femei cu varsta cuprinsa intre 40-49 ani.

Mamografia digitala cu tomosinteza este cea mai evoluata metoda de diagnostic indicata femeilor incepand cu varsta de 40 ani pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

Solicita o programare