banner imagistica

Cand facem RMN si cand CT?

Diagnosticarea sau confirmarea unor afectiuni presupune in anumite situatii realizarea unor investigatii suplimentare analizelor de sange, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizata (CT) sau Rezonanta Magnetica (RM). Acestea sunt doua modalitati diagnostice care utilizeaza tehnici diferite pentru achizitia imaginilor: radiatiile X pentru Tomografia Computerizata si campul magnetic pentru Rezonanta Magnetica.

In anumite afectiuni este preferata una din aceste modalitati, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje si dezavantaje, tinand cont de informatiile necesare diagnosticului, costul investigatiei si confortul pacientului.

Tendinta actuala in tarile avansate este de a se renunta treptat la metodele de investigatie iradianta (precum tomografia computerizata) in favoarea examinarilor prin rezonanta magnetica. „Trebuie avut in vedere faptul ca tipul investigatiei imagistice indicate pacientului se alege in functie de patologia cunoscuta sau suspicionata. Uneori se recomanda CT, alteori RM, iar in unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea stransa intre radiolog si medicii curanti este foarte importanta pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de prima intentie in afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) si in explorarea toracica. in schimb, RM este de preferat in patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala, cu un plus adus de examinarile pe aparatul de 3 tesla", spune Gina Zaharia, medic radiolog la Centrul de Diagnostic si Tratament Provita.

REZONANTA MAGNETICA (RMN) SAU IMAGISTICA PRIN REZONANTA MAGNETICA (IRM)

Rezonanta magnetica sau investigatia imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este o metoda moderna si neiradianta, care foloseste un camp magnetic si impulsuri de radiofrecventa pentru a vedea in interiorul corpului. Are o sensibilitate crescuta a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge intre mai multe categorii de tesuturi si, implicit, detectare superioara a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) si permite obtinerea unor imagini detaliate in diverse planuri, ceea ce duce la o localizare exacta a leziunilor, foarte utila in planificarea interventiilor chirurgicale.

In functie de afectiune, pot fi situatii in care este necesara o vizualizare detaliata a anumitor aspecte. In aceste situatii decizia este la medicul radiolog-imagist, care va recomanda injectarea de substanta de contrast dupa vizualizarea imaginilor preliminare luate fara aceasta substanta. Pentru administrarea substantei de contrast pacientii trebuie sa faca analizele de sange: ureea si creatinina serica care sa nu fie mai vechi de 30 de zile.

Fiind o metoda neiradianta, investigatia imagistica prin rezonanta magnetica se poate efectua si de catre femeile gravide in ultimele doua trimestre de sarcina, in special pentru eventuale malformatii ale fatului evidentiate la examenul ecografic.

Examenul IRM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul partilor moi, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteza, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare, implanturi cohleare si insuficienta renala severa. Investigatia nu este indicat in primul trimestru de sarcina.

In afara de examinarea pentru abdomen si/sau pelvis, celelalte nu presupun o pregatire speciala. Recomandat este, totusi, sa se mearga la toaleta inainte de intrarea in sala iar doamnele sa se demachieze (unele produse cosmetice contin pudre metalice care ar putea interfera cu aparatul, producand alterari ale imaginii).

Pregatirea pentru IRM de abdomen si/sau pelvis)

Cu o zi inainte de investigatie:

  • Pana in ora 10:00 - 4 pastile DULCOLAX - toate odata;
  • Dupa ora 10:00, din ora in ora, cate 2 pastile ESPUMISAN (aprox. 15 pastile);
  • Fara alimente care baloneaza (ex: fructe, legume, lactate, bauturi acidulate);
  • Incepand cu 20:00 - fara mancare;
  • Incepand cu 21:00 - fara nimic lichid - daca examenul este facut in ziua urmatoare, pana in ora 14:00.

In dimineata investigatiei nu se mananca si nu se bea absolut nimic (daca aveti programare pana in ora 14:00).

Daca examenul se face dupa ora 14:00:

  • In dimineata investigatiei mai luati 3 pastile de Espumisan;
  • Aveti voie sa manancati cu pana la 6 ore inainte de investigatie si sa beti lichide cu pana la 3 ore inaintea investigatiei.

FOARTE IMPORTANT!

Pacientii diabetici fac exceptie de la regimul alimentar si trebuie sa faca tratamentul recomandat de medicul specialist pentru nu a avea probleme de hipo/hiper glicemie.

Este recomandat sa nu se mestece guma deoarece creeaza miscari involuntare ale capului care afecteaza imaginile.

PENTRU BARBATI: Se recomanda repaus sexual de min. 5 zile;

PENTRU FEMEI: Nu trebuie sa fie in perioada menstruatiei.

Daca sunt pacienti care sustin ca nu pot tine acest regim din motive medicale (ex: pacientii oncologici sau cei foarte in varsta) vor tine doar regimul de espumisan si regimul alimentar si va fi anuntata asistenta din tura respectiva.

Pacientii care nu respecta acest regim nu vor putea efectua investigatia.

TOMOGRAFIA COMPUTERIZATA (CT)

Tomografia computerizata este o metoda iradianta ce foloseste raze X, rapida si usor tolerata de catre pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obtine imagini ale oricarei parti a corpului uman, de la nivel cerebral pana la extremitati.

Investigatie utilizata in: detectarea fracturilor osoase, a calcificarilor (calcificari intratisulare sau litiaza renala), a hemoragiilor si evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, in special in evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesara administrarea de substanta de contrast intravenoasa, pe baza de iod, care se excreta la nivel renal.

De aceea, inainte de investigatie este necesara efectuarea unor analize de laborator care sa ateste o buna functie renala (uree si creatinina serica). Aceste analize nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile.

Principalul inconvenient al CT-ului il reprezinta faptul ca este o metoda iradianta; de aceea este contraindicat femeilor insarcinate si se recomanda precautie in efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. In plus, tomografia computerizata este contraindicata pacientilor cu insuficienta renala si celor cu reactii alergice la substanta de contrast.

Regimul pentru CT cu substanta de contrast administrata intravenos sau oral: nu mancati incepand cu 6 ore inainte de investigatie.

Solicita o programare