Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

Din punct de vedere etimologic kinetoterapie inseamna terapie prin miscare si provine din limba greaca unde radacina acestuia - “kinesis” se traduce prin cuvantul ”miscare”. Kinetoterapia se foloseste pentru recuperarea medicala somato-functionala si consta intr-un ansamblu de tehnici si metode avand in centru exercitiul fizic.

inca din antichitate (China antica, India antica, Grecia antica, Egiptul antic etc), exercitiile fizice erau practicate pentru mentinerea unei bune forme fizice, dar si in tratarea unor afectiuni cum ar fi dureri musculare, guta, obezitate etc.

Sistemele antice de gimnastica cuprindeau exercitii de tinuta, lupta cu sabia, aruncarea sulitei si discului, alergare, box, aruncarea cu piatra, sarituri si inot.

Marele medic al antichitatii grecesti, Hipocrat (sec. IV inainte de Cristos), in primul spital construit in insula Kos, a studiat atent efectele fiziologice ale gimnasticii si masajului definind sanatatea ca un echilibru intre exercitiile fizice si alimentatie. Pentru prima data este sesizata relatia intre miscare-hipertrofie si imobilizare-atrofie musculara. El sustine ca exercitiul fizic si masajul influenteaza favorabil respiratia, metabolismul, circulatia sangvina si echilibreaza activitatea sistemului nervos central.

Alte personalitati ale lumii antice care au initiat dezvoltatea domeniului sunt: Antylos - intemeietorul gimnasticii terapeutice, Herodicus – a elaborat normele gimnasticii igienice si terapeutice, Platon - in “Legile” si “Republica a prezentat un sistem de educatie armonioasa a  corpului considerand gimnastica masajul, baile, odihna, alimentatia, drept factori determinanti ai educatiei estetice.

in cadrul Kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilxie: primara, secundara si tertiara.

Vorbim despre kinetoprofilaxie primara atunci cand utilizam exercitiul fizic, tehnicile si metodele pentru a preveni imbolnavirile, in limitele varstelor biologice si cronologice. Gimnastica de inviorare, activitatile in aer liber, plimbarile, activitatile de timp liber competitionale si necompetitionale etc., sunt mijloace foarte utile in kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de a preveni complicatiile imbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara previne aparitia sechelelor in urma imbolnavirilor care ar putea determina dizabilitati motorii si/sau psihice.

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

  • Relaxarea

  • Corectarea posturii si aliniamentului corporal

  • Cresterea mobilitatii articulare

  • Cresterea fortei si rezistentei musculare

  • mbunatatirea coordonarii, controlului neuro-muscular al miscarii si echilibrului.

  • Cresterea capacitatii de efort

  • Reeducarea sensibilitatii

Dezvoltarile tehnologice actuale au permis utilizarea tehnologiilor computerizate in kinetoterapie pentru  masurare neuro-musculo-articulara, permitand evaluarea precisa si personalizarea tratamentului.

Kinetoterapia este necesara ori de cate ori se constata dezaliniamente posturale in perioada de crestere si dezvoltare a copilului si adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventa la copii si adolescenti din cauza mentinerii prelungite a pozitiei asezat. Interventia precoce rezolva aceste probleme prevenind astfel si aparitia altor afectiuni sau complicatii la varsta adulta.

in situatii posttraumatice si postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de baza pentru recuperarea functiilor afectate.

De asemenea, in cazul afectiunilor neurologice doar prin adaugarea kinetoterapiei la celelalte tratamente instituite se pot viza ameliorari.

Kinetoterapia este de asemenea necesara pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, pregatirea unui tonus general bun si echilibrat pentru sarcina fiind un obiectiv foarte important. in timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita nasterea, iar dupa nastere aceasta permite o revenire rapida la valorile normale de tonus general echilibrat.

Patologia specifica sportiva si accidentarile sportive beneficiaza de aportul kinetoterapiei pentru o cat mai rapida reinserare in activitate a sportivilor.

Patologia coloanei vertebrale reprezinta un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei. Progresul tehnologic in kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea functionalitatii acesteia, in central atentiei aflandu-se echilibrul functional musculo-articular.

Ce este fizioterapia si cand este necesara?

Prin fizioterapie se intelege utilizarea factorilor, agentilor naturali si artificiali (aer, apa, caldura, electricitate, lumina, efect mecanic – vibratii) si a exercitiilor fizice, tehnicile de masaj in scop profilactic, terapeutic si de recuperare.

Fizioterapia, ca disciplina terapeutica complexa, cuprinde traditional mai multe ramuri: hidroterapia, electroterapia, climatoterapia, termoterapia, fototerapia, laserterapia, masajul terapeutic.

La primul consult in Clinica Medicala PROVITA, specialistul va examina pacientul pentru a identifica problemele cu care se confruntǎ si pentru a putea concepe un plan de tratament. Fiziokinetoterapeutul trebuie sǎ afle atȃt detalii despre problemele generale de sǎnǎtate cȃt si depre fobiile sau alergiile pacientului. Ȋn functie de nevoile acestuia, specialistul va alege una sau mai multe terapii (plan terapeutic individualizat)

Vezi echipa de Fiziokinetoterapie

Detalii si programari la telefon 0762.571.654

Programare online