Chirurgia toracică robotică

 

Chirurgia toracică, realizată minim invaziv prin abord robotic, face posibil ca intervențiile chirurgicale din sfera toracelui să fie urmate de rezultate funcționale superioare oricărui alt tip de chirurgie.

Da Vinci Xi este, în prezent, cel mai avansat sistem robotic din lume, oferind chirurgului care îl manevrează, o explorare perfectă a câmpului operator, control, siguranță, precizie, fără lezarea nervilor și a vaselor de sânge învecinate zonei anatomice operate.

Patologia chirurgicală toracică include, în principal, următoarele afecțiuni:

 

În tratamentul cancerului pulmonar, medicul se raportează la o serie de factori precum: tipul cancerului (cancer cu celule mici, cancer cu celule scuamoase, adenocarcinom, carcinom cu celule mari), dacă acesta s-a răspândit în ganglionii limfatici precum și la vârsta, starea generală de sănătate.

În funcție de acești factori, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale, chimioterapie, terapie țintită, imunoterapie, ablație cu radiofrecvență (o mică sondă electrică introdusă în tumoare este încălzită pentru a o distruge), radioterapie sau o combinație a acestor variante terapeutice.

Dacă recomandarea medicală vizează intervenția chirugicală, există mai multe opțiuni:

 

Abordări chirurgicale

Chirurgia pulmonară clasică are ca dezavantaje majore: inciziile mari, posibilitatea îndepărtării coastelor sau tăierea sternului, risc major de sângerare, grad important de durere postoperator, perioada de spitalizare lungă, recuperare și reintegrare îndelungate în activitățile cotidiene.

Chirurgia pulmonară minim invazivă, presupune două posibilități de tratament: chirurgia toracoscopică video-asistată (VATS) sau chirurgia asistată robotic, posibilă cu tehnologia da Vinci.

Ambele opțiuni chirurgicale necesită câteva incizii mici prin care medicul introduce echipamentul chirurgical și o cameră pentru vizualizarea zonei afectate. În chirurgia asistată video, intervenția se realizează folosindu-se instrumente speciale cu mâner lung pentru a vizualiza imagini mărite pe un ecran video.

Intervențiile chirurgicale prin abord robotic se efectuează cu acuratețe deosebită, prin incizii mici, având avantajul unei imagini intraoperatorii tridimensionale, care poate fi mărită de până la 10 ori cu ajutorul camerei video 3D, HD. În timpul intervenției cu robotul da Vinci Xi, medicul chirurg stă pe un scaun, în fața unui ecran tridimensional, manevrând cele patru brațe ale robotului. Fiecare mișcare a mâinilor chirurgului este preluată și redată de robot în timp real.

Astfel, chirurgia toracică robotică oferă rezultate oncologice superioare, cu un grad de agresiune diminuat asupra pacientului.

 

Beneficiile intervențiilor toracice asistate robotic:

 

 

Indicații terapeutice

 

Cancer pulmonar:

Chirurgia robotică a esofagului (cancer esofagian, leiomiom esofagian și alte tumori benigne, diverticuli esofagieni);

Chirurgia robotică a pneumotoraxului;

Chirurgia robotică a bulelor gigante de emfizem;

Frenoplicatura robotică a relaxărilor diafragmatice;

Chirurgia robotică a tumorilor mediastinale posterioare (în principal neurogene, schwanoame, neurofibroame);

Chirurgia robotică a pericardului;

Chirurgia robotică a herniilor intratoracice;

Chirurgia robotică a tumorilor de diafragm, excizia robotică a coastei 1 în sindroamele de apertură toracică.

Solicita o programare