Chirurgie Reconstructiva

banner oftalmologie

Chirurgia Reconstructiva Oculoplastica este specializata în tratamentul tuturor afectiunilor pleoapelor, orbitei (cavitatea ochiului) si a canalelor lacrimale.

Chirurgia Pleoapei

 • Blefarospasm - contractia involuntara a muschilor din jurul ochilor. Miectomia este interventia chirurgicala frecvent necesara în cazul pacientilor care au un raspuns nesatisfacator la injectiile cu Botox. Este o interventie de foarte mare finete si precizie care poate fi efectuata doar de catre un oculoplastician special pregatit. Recuperarea completa dureaza pîna la 6 luni însa spasmele dispar imediat dupa operatie.
 • salazion si orjelet (ulcior) - salazion este un chist produs de blocajul unei glade pe partea interna a pleoapei. Orjeletul (ulciorul) este o infectie a unei glande din zona genelor (partea anterioara a pleoapei). Ambele sunt benigne. Tratamentul este cu comprese calde însa, în lipsa unei ameliorari în 3-4 saptamani, o incizie este necesara pentru drenarea colectiei.
 • Ectropion - pleoapa inferioara cazuta si întoarsa înafara. Poate fi corectat cu o interventie de 15 minute sub anestezie locala. Pacientul pleaca acasa imediat dupa operatie si doua zile mai tarziu îsi poate relua activitatea normala.
 • Entropion - pleoapa întoarsa înspre ochi. Genele si pleoapa se freaca pe ochi producand discomfort. O interventie de 20 de minute sub anestezie locala poate corecta definitiv entropionul. Pacientul îsi poate relua activitatea normala în cateva zile.
 • Tumorile (cancerul) pleoapei- trebuie depistate si tratate cat mai devreme cu putinta. Orice nodul nou sau ulcerat si orice alunita care îsi schimba forma sau culoarea trebuie investigata. Depistarea si tratamentul precoce poate vindeca orice forma de cancer de piele fara a lasa cicatrici. Cancerul pielii pleoapelor poate fi devastator pentru ca poate afecta vederea. Dupa excizia tumorii, reconstructia pleoapei afectate este obligatorie.
 • Retractia pleoapei - poate fi prezenta doar în pleoapa de sus, doar în pleoapa de jos sau în ambele, ducand la uscaciunea ochilor si aspectul de ochi proeminenti. Operatia este de obicei facuta sub anestezie locala si dureaza între 30 min si 1 ora. Recuperarea dureaza cateva saptamani.
 • Reanimarea faciala - reda atat functia cat si simetria fetei. În cazul paraliziei faciale, pleoapele nu mai protejeaza ochii, iar gura nu se mai misca normal cand pacientul vorbeste, mananca sau bea. Asta conduce la scaderea vederii, dificultati cu mestecatul si asimetrie faciala importanta. Interventia se poate realiza în una sau mai multe etape.
 • Spasmul hemifacial - contractii involuntare care afecteaza doar o jumatate a fetei. Injectiile de Botox sunt singurul tratament eficient. Aceste injectii trebuie repetate la fiecare 3-4 luni.
 • Ptoza pleoapei - caderea pleoapei de sus care poate afecta unul sau ambii ochi. Aceasta conditie poate fi tratata la orice varsta. Operatia se efectueaza sub anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ 30 de minute. Recuperarea dureaza 2-3 saptamani.
 • Trichiazisul (gene întoarse) - eliminarea definitiva a radacinilor genelor anormale se poate face cu un aparat special cu radiofrecventa.
 • Xantelasma - pete galbene pe pleoape produse de o acumulare de colesterol. Ele pot fi eliminate chirurgical sub anestezie locala. Probabiltatea ca petele sa revina în urmatorii 10 ani este de 20%.

Chirurgia Orbitei (cavitatea ochiului)

 • Pierderea unui ochi (Enucleatie / Evisceratie) - Evisceratia este îndepartarea chirurgicala a interiorului unui ochi cu pastrarea peretelui extern de culoare alba (sclera) si a muschilor care misca ochiul. Enucleatia este îndepartarea completa a unui ochi cu perete cu tot. Ambele interventii se efectueaza sub anestezie generala si dureaza sub 1 ora. Un implant (bila) este pus în interiorul (evisceratie) sau în locul (enucleatie) ochiului pentru a pastra volumul. Proteza (scoica colorata de la suprafata) poate fi adaptata si purtata începand cu 6 saptamani de la operatie.
 • Probleme de ochi fals (proteza) - Lipostructura orbitara si grefa dermograsa sunt tehnici utilizate pentru refacerea volumului pierdut utilizand propria grasime. Pot de asemenea fi utilizate implante artificiale. Operatia dureaza între 30-60 min si se face sub anestezie generala.
 • Fracturile orbitei - Nici o alta fractura a fetei nu este la fel de severa ca fracturile oaselor din jurul ochilor (orbitei) pentru ca ele pot afecta atat aspectul fizic cît si vederea. Fracturile vechi care nu au fost niciodata tratate sau au fost incomplet reparate pot fi reparate chiar si luni sau ani mai tarziu cu un bun rezultat functional si estetic.
 • Boala Graves (exoftalmia, orbitopatia tiroidiana)- cand afecţiunea progreseaza şi este ameninţat nervul optic şi integritatea globului ocular, se efectueaza intervenţii chirurgicale care îndeparteaza fragmente din pereţii orbitei pentru decompresia acesteia.
 • Tumorile orbitei- atat cele benigne (chisturi) cat si cele maligne (cancere) pot invada orbita (cavitatea ochiului) si pleoapele. Aceste tumori trebuie tratate pentru a salva vederea si, cateodata, viata.

Lacrimare Anormala

Pacientii care au canalele lacrimale blocate prezinta: lacrimare excesiva, puroi în ochi, iritatia ochiului si uneori o umflatura dureroasa în coltul intern al ochiului (abcesul de sac lacrimal).

Exista multiple tratamente pentru adulti în functie de zona blocata: punctoplastia, stentul (tubul) de silicon, tubul de Jones (permanent) sau dacriocistorinostomia (interventia se efectueaza prin nas cu ajutorul unui endoscop sub anestezie general).

Detalii si programari la telefon 0746.202.288

Solicita o programare