Skip to main content
Educație Medicală și Prevenție

Colonoscopia (endoscopia digestiva inferioara)

By 3 martie 2020septembrie 27th, 2022No Comments

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o manevra endoscopica practicata pe scara larga in gastroenterologie, care ne permite vizualizarea, in timp real, a interiorului colonului si, de rutina, a ultimei anse ileale.

Examinarea se realizeaza cu un aparat numit colonoscop – un tub flexibil care are in varf o camera de luat vederi ce transmite imagini, in timp real, din interiorul colonului, pe un monitor.

In timpul colonoscopiei se analizeaza cu atentie mucoasa colonului, traseul urmat fiind urmatorul: orificiul anal, sigmoid, colon descendent, colon ascendent si cec.

De ce/Cand se recomanda?

Colonoscopia are o rata mare de eficienta avand atat scop diagnostic cat si terapeutic: biopsii, polipectomii, precum si alte tehnici endoscopice.

Pentru colonoscopie este bine sa existe o recomandare de la un medic, in urma unui consult.

Medicul poate sa fie medic de familie, medic gastroenterolog, internist sau chirurg. Este bine de stiut ca manevra se poate efectua si la cererea pacientului, aceasta realizandu-se, deasemenea, in urma unui consult prealabil, facut de catre medicul care efectueaza manevra.

Cand se recomanda colonoscopia? Screening la pacientii care au implinit varsta de 50 de ani, conform protocoalelor, istoric familial de polipi, istoric familial de cancer de colon sau cancere de tub digestiv, prezenta sangelui in scaun sau test hemocult pozitiv, markeri tumorali digestivi cu valori crescute, in mecanismul de evaluare a sindromului anemic, dureri abdominale de cauza neprecizata, tulburari de tranzit cu alternanta diaree/constipatie, scadere ponderala.

Prin colonoscopie pot fi diagnosticate urmatoarele afectiuni: boala hemoroidala, diverticuloza colonica, angiodisplazii, polipi colonici, tumori colonice, inflamatii ale mucoasei colonului si intestinului subtire.

Cum se efectueaza/cat dureaza?

Timpul acordat manevrei de colonoscopie este de 30 – 60 de minute.

Inainte de colonoscopie pacientul trebuie sa efectueze o pregatire care consta intr-un regim alimentar si administrarea unui laxativ cu o zi inainte de manevra.

Colonoscopia este bine sa fie facuta sub sedare sau anestezie generala de scurta durata, administrata de catre medicul anestezist.

Pacientul trebuie sa informeze ori medicul endoscopist ori medicul anestezist de eventuale tratamente medicale anterioare si alte afectiuni importante care pot influenta manevra de colonoscopie.

Atunci cand procedura se efectueaza cu analgosedare este bine ca pacientul sa faca inainte un consult de anestezie.

Daca in timpul manevrei de conolonoscopie este nevoie de biopsii, pacientul trebuie sa stie ca acestea nu sunt dureroase iar dupa terminarea colonoscopiei, daca aceasta a fost efectuata cu sedare, pacientul trebuie sa mai stea in salon 30 – 60 de minute iar dupa plecare nu are voie sa conduca masina timp de 24 de ore.


Video: Colonoscopia (Endoscopia digestiva inferioara) – Dr. Horatiu Teodorescu, Medic primar Gastroenterologie

Close Menu