Skip to main content
Noutăți NORD

Anca Kosina, psiholog – Despre Vinovatie

By 15 octombrie 2015septembrie 14th, 2023No Comments

Vi s-a întâmplat poate sa spuneti sau sa auziti pe cineva spunând: „Ma simt foarte des vinovata pentru subiecte care nu îmi apartin, de exemplu, se cearta 2 prietene, si eu încep sa ma întreb daca nu cumva s-a întâmplat ceva din cauza mea. Nu am facut nimic, nu am legatura cu cearta lor, si totusi ma învinovatesc.”

Vinovatia este o emotie complexa, dovada unui conflict interior între dragoste si agresivitate. Apare în jurul vârstei de 2 ani –2 ani si jumatate, în momentul în care copilul devine constient de dependenta fata de celalalt, de dragostea acestuia pentru el si de dorinta lui de a-l proteja împotriva impulsurilor agresive. El nu vrea sa piarda aceasta dragoste, nu vrea sa-si supere parintele. Îsi iubeste parintii, dar îi este si teama.

Sentimentele „false” de vinovatie însa, sunt niste „închisori invizibile” foarte periculoase, uneori multe persoane ramanând macinate de ele fara sa realizeze ce se întâmpla. Radacinile acestor vinovatii pot fi foarte adânci. De exemplu, în copilarie, mama si tata se cearta, indiferent daca se ajunge sau nu la un divort, copilul dezvolta automat un sentiment de vinovatie, deoarece mintea de copil, are o caracteristica deosebita, numita omnipotenta infantila. Copilul crede ca poate sa faca orice, deoarece, în special în primii ani, contactul lui cu realitatea este foarte slab, fiind mediat doar de simturi. El crede ca prin simpla lui prezenta, poate crea neîntelegere si chiar violenta între parinti. Aceste vinovatii ramân înregistrate la nivel subconstient si se pot activa atunci când ceva „apasa pe butonul lor”. Putem spune ca exista 2 tipuri de „vina” – una „sanatoasa” si alta „nesanatoasa”.

Vina sanatoasa apare atunci când constientizam ca am încalcat niste standarde morale sau etice, sau drepturile unei alte persoane.

Vina nesanatoasa apare în absenta încalcarii standardelor sau drepturilor unei persoane. De exemplu: iesi cu un prieten la film, lui nu-i place filmul, iar tu te simti vinovat. Responsabilitatea ta nu este evidenta.

Este deci foarte important sa se determine adevarata cauza a acestor sentimente de vinovatie si sa se parcurga un travaliu terapeutic de vindecare.

Close Menu