Centrul integrat de diagnostic si terapia minim invaziva a cancerului de prostata

Cancerul de prostata este a doua cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor la nivel mondial, dar poate fi tratat in maniera eficienta atunci cand este detectat in stadiu initial. Cancerul de prostata, adesea, avanseaza lent, iar, uneori, nu prezinta simptome ani de-a randul. 

Detectarea timpurie a cancerului de prostata este factorul esential pentru initierea tratamentului corespunzator care va duce la vindecarea bolii. Atata vreme cat cancerul este limitat la glanda prostatica, exista sanse ridicate de eliminare a acestuia. O data ce despaseste marginea glandei, devine mult mai dificil de tratat.

Biopsia de prostata ecoghidata prin fiziune de imagini RMN

La suspiciunea prezentei unui carcinom prostatic, se efectueaza un RMN multiparametric. Acest RMN cuprinde 3 serii de imagini de care are nevoie radiologul pentru interpretarea zonelor suspecte (ROI).
Fuziunea imaginilor RMN care evidentiaza o suprafata suspecta a prostatei este suprapusa cu imaginea ecografica in timp real. Aceasta pune in evidenta un proces malign prostatic, greu de depistat altfel.
Avantajul unei biopsii prin fuziune:
- Scaderea repetarii multiplelor sedinte de biopsii
- Pregatire in vederea unei eventuale terapii focale
- Dupa biopsie negativa repetata.

Optiuni de tratament pentru cancerul limitat la nivelul prostatei

Medicina moderna ofera diverse metode de tratament care pot fi aplicate ca monoterapie ori combinate, daca este cazul. Tratamentul corespunzator ar trebui sa fie ales cu atentie, tinand cont de stadiul bolii, de starea pacientului, si de preocuparile pacientului si ale medicului curant. Pe baza rezultatelor examinarii, medicul va discuta cu dvs. despre metoda de tratament corespunzatoare si aplicabila in situatia dvs.

Supraveghere activa
Intrucat cancerul de prostata evolueaza, adesea lent, medicii nu prescriu neaparat un tratament imediat, cancerul fiind, in schimb, monitorizat periodic. Aceasta forma de tratament este preferata in cazul pacientilor care sufera de tumori cu risc scazut, precum si al celor in varsta, cu o stare de sanatate subreda, in scopul de a evita tratamentul chirurgical sau hormonal. Daca apar modificari la nivelul caracteristicilor tumorii, medicul poate reactiona instantaneu.

Prostatectomia radicala
Glanda prostatica, veziculele seminale si limfonodurile specifice organului sunt inlaturate pe cale chirurgicala (operatie deschisa, laparoscopica sau asistata robotic). Prostatectomia radicala poate fi efectuata in cazul cancerului de prostata cu risc scazut, mediu si ridicat, fiind un tratament care necesita internare.

Tratament hormonal
Aceasta metoda de tratament presupune intarzierea avansarii cancerului de prostata, lipsind corpul de testosteron (hormonul sexual masculin). Nu reprezinta o procedura curativa si este, uneori, combinata cu radioterapia percutanata.

Brahiterapia cu debit mare (HDR)
 Brahiterapia cu debit mare (HDR), cunoscuta si sub denumirea de post - incarcare, se efectueaza prin pozitionarea de aplicatori non-radioactivi in glanda prostatica, fiind, ulterior, incarcati cu o sursa de radiatie, de ex: iridiu -192. De regula, sunt necesare 2 sesiuni, urmate apoi de 3-4 saptamani de EBRT .

Metode de tratament pentru cancerul de prostata localizat

Brahiterapia permanenta – Implantarea de seminte radioactiveBrahiterapia permanenta este cea mai conservatoare metoda de tratament pentru cancerul de prostata in stadiu incipient. Popularitatea acesteia la nivel international a sporit inca de la inceputul anilor '90, fiind unanim acceptata in zilele noastre ca o terapie de ultima generatie . 

In cadrul acestui tratament, mici surse radioactive de iod -125 (cu o lungime de 4,5 mm si diametrul de 0,8 mm), asa numitele seminte, sunt implantate in interiorul prostatei. Plasand semintele in maniera omogena in interiorul prostatei, organul primeste doza necesara stabilita pentru distrugerea celulelor canceroase. Intrucat iradierea se manisfesta in jurul sursei radioactive, tesuturile invecinate nu sunt afectate in mod inutil .

Metode de tratament pentru cancerul de prostata circumscris.

Implantarea de seminte radioactive este potrivita , in special , pentru pacientii suferinzi de cancer de prostata in stadiu incipient .
Implantarea de seminte radioactive este o metoda eficienta si bine tolerata de vindecare a cancerului de prostata. Ratele de vindecare prin implantarea de seminte radioactive , EBRT si prostatectomie pentru cancerul de prostata in stadiu incipient sunt asemanatoare .

In orice caz, in comparatie cu alte metode de tratament, implantarea de seminte radioactive ofera urmatoarele avantaje:
* Recuperare fizica mai rapida in urma interventiei medicale , inclusiv mobilitate in ziua consecutiva implantarii si revenirea rapida la activitatile zilnice
* Intervale mai scurte de spitalizare (efectuat adesea ca tratament ambulatoriu)
* Durata minima a tratamentului (o singura sesiune) - durata implantarii semintelor fiind de 50-70 minute.
* O mai buna mentinere a continentei urinare, a functiilor erectile si rectale

Programare online