Infiltratia spinala (transforaminala)

Infiltratia spinala (transforaminala) cu steroid de lunga durata este o metoda consacrata minim invaziva prin care se introduce un anestezic local si un steroid foarte puternic exact la nivelul nervului inflamat. Nervii care controleaza bratele si membrele inferioare ies din coloana vertebrala prin mici deschideri laterale. Acesti nervi devin comprimati, iritati si inflamati de catre discurile intervertebrale care herniaza sau de catre depuneri osoase – acele “ciocuri” care se disting la radiografiile simple.

Se efectueaza in caz de durere data de iritatia produsa de hernii de disc, protuzii discale, stenoze vertebrale.

Dupa efectuarea unei tomografii initiale pe care se decide locul unde se va face infiltratia, pielea este sterilizata si anesteziata local. Apoi acul este avansat la nivelul ales sub control repetat de raze X. Se injecteaza amestecul de anestezic local si steroid.

Durata procedurii este de cateva minute, iar durerea suportata este similara cu a unei injectii in fesa, cel mult.

Scaderea durerii se va resimti dupa 3-5 zile si va fi maxima la 2 saptamani dupa procedura. Poate dura saptamani pana la luni, si uneori ani de zile.

Pacientul va ramane dupa finalizarea procedurii in clinica inca 10-15 minute pentru observare, iar apoi poate pleca acasa. Nu se recomanda ca pacientul sa conduca autovehicule dupa infiltratie.

In functie de raspunsul terapeutic, se poate recomanda repetarea infiltratiei de doua sau trei ori, la un interval de doua saptamani. Curele se pot repeta de trei - patru ori pe an.

Infiltratiile

Infiltratiile se pot face si

  • intraarticular - in durerile cronice din gonatroza, coxartroza (la acest nivel se poate injecta si acid hialuronic, PRP, celule stem din grasime-metoda Lipogems ) la nivelul articulatiilor sacroiliace ;
  • la nivelul tendoanelor musculare (tendinite);
  • la nivelul nervilor periferici (sindromul de tunel carpian ,neuropatie ulnara etc)

Ablatia cu radiofrecventa

Ablatia cu radiofrecventa este o procedura minim invaziva care foloseste unde radio sau curent electric pentru a genera caldura la nivelul nervului, blocand astfel transmiterea semnalului dureros prin nerv. Prin acesta procedura nervii raman “blocati” ( inactivi) intre 3-18 luni. Ulterior procedura se poate repeta. Este indicate in durerea severa din artroza coloanei cervicale, lombare care nu a raspuns la tratament conservator ; nevralgia de trigemen severa rezistenta la tratament

Durata: 20- 60 minute.

Disc -FX

Disc -FX este o procedura minima invaziva care se adreseaza tratamentului durerii provocate de herniile de disc continute (cu grad moderat de degenerare , in care discul nu este rupt ) care nu au raspuns la terapia conservatoare ( kinetoterapie, inflitratii cu steroizi).

Se efectueaza cu minima incizie la piele cu anestezie locala si anestezie usoara pe vena ,sub ghidaj radiologic pentru a plasa sistemul Disc -FX precis la nivelul discului .

Dupa plasarea dispozitivului in centrul discului tesutul deteriorat ( nucleul pulpos ) este eliminat scazand astfel presiunea pe care discul o exercita pe nervul spinal , scazand astfel simptomele.

In plus fata de nucleoplastia clasica procedura determina si o reparare electrotermica a discului. Durata procedurii : 1-2 ore. Dupa procedura, pacientul nu are nevoie de internare si va pleca acasa. Contraindicatii: fracturi vertebrale, hernii de disc masive, discuri sever degenerate

Avantaje : pacientul nu se supune riscului major dat de operatia chirurgicala clasica , nu necesita internare, pacientul isi poate continua activitatile zilnice si poate incepe rapid recuperarea fizica , poate fi efectuata la mai multe nivele in aceeasi sedinta .

Discectomia endoscopica

Discectomia endoscopica este o procedura minim invaziva prin care se inlatura herniile de disc rupte simptomatice sau herniile la care este contraindicata nucleoplastia . Prin inalturarea herniei se decomprima nervul spinal , eliminand astfel durerea provocata de inflamatia acestuia.

Se efectueaza cu pacientul minim sedat pe vena si cu anestezic local ,incizie minima la piele printr-o canula prin care se introduce un endoscop cu ajutorul caruia se va inlatura hernia

Durata: 1-2 ore

Avantaje fata de operatia chirurgicala clasica : sangerare minima, fara distructie musculara sau osoasa, fara cicatrice sau fibroza post-interventie , fara instabilitate ulterioara ,recuperare rapida , nu necesita internare .

Epiduroscopie

Epiduroscopie - procedura minim invaziva care se poate efectua atat in scop diagnostic cat si in scop terapeutic.

Cu ajutorul ei se exploreaza spatiul epidural , printr-un cateter la care este atasata o camera video ( epiduroscop) care se introduce prin anestezie locala la nivelul coccisului ,pentru a identifica eventualele cicatrici, aderente, fibroze din jurul nervilor.

O data identificate aceste aderente/fibroze se pot inlatura si se poate injecta in scop terapeutic un steroid cu actiune lunga care va avea acum o penetrare mai buna , deci un efect mai mare pe durere. Este in dicata in durerea lombara cronica cu sau fara iradiere pe member, care apare dupa operatiile de hernie de disc esuate , stenoze vertebrale .

Blocurile nervoase periferice

Blocurile nervoase periferice reprezinta injectarea de anestezic la nivelul plexurilor nervoase sau a ganglionilor nervosi raspunzatori de transmiterea durerii intr- un organ sau regiune a corpului. Blocurile au mai multe scopuri:

  • diagnostic (se injecteaza o cantitate minima de anestezic cu durata scurta de actiune in scopul gasirii sursei durerii)
  • Indicatii: diagnosticul durerii din artroza cervicala, lombara, durerea pelvina

  • terapeutic (blocajul nervului in scopul eliminarii durerii acute)
  • Indicatii: nevralgia trigeminala rezistenta la tratament , migrena cronica , hemicrania continua

Osteocool (tratamentul paliativ al metastazelor spinale)

Osteocool (tratamentul paliativ al metastazelor spinale) este o tehnica minim invaziva care se bazeaza pe principiul efectului termic al undelor de radiofrecventa. Ablatia tumorii se face cu inalta precizie cu prezervarea structurilor adiacente. In acelasi timp operator, care dureaza mai putin de 1 ora, se realizeaza ablatia termica a tumorii secundare precum si, daca este nevoie, vertebroplastia.

Este indicata pentru tumorile secundare mai mici de 30 mm.

Singura contraindicatie este in cazul pacientilor cu pacemaker datorita undelor de radiofrecventa.

Programare online