Când facem RMN și când CT? Avantaje și dezavantaje

Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM). Acestea sunt două modalități diagnostice care utilizează tehnici diferite pentru achiziția imaginilor: radiațiile X pentru Tomografia Computerizată și câmpul magnetic pentru Rezonanța Magnetică.

În anumite afecțiuni este preferată una din aceste modalități, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje și dezavantaje, ținând cont de informațiile necesare diagnosticului, costul investigației și confortul pacientului.

Tendinţa actuală în ţările avansate este de a se renunţa treptat la metodele de investigaţie iradiantă (precum tomografia computerizată) în favoarea examinărilor prin rezonanță magnetică. „Trebuie avut în vedere faptul că tipul investigației imagistice indicate pacientului se alege în funcție de patologia cunoscută sau suspicionată. Uneori se recomandă CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea strânsă între radiolog și medicii curanți este foarte importantă pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de primă intenție în afecțiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) și în explorarea toracică. În schimb, RM este de preferat în patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală, cu un plus adus de examinările pe aparatul de 3 tesla", spune Gina Zaharia, medic radiolog la Centrul Medical Provita - Diagnostic și tratament.

Tomografia Computerizată (CT)

Este o metodă iradiantă, folosind raze X. Este mai ieftină, mai rapidă și mai ușor tolerată de către pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități. Printre punctele forte se numără: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificari intratisulare sau litiaza renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe baza de iod, care se excretă la nivel renal.

De aceea, înainte de investigație este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serice). Aceste analize nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile.

Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicat femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că Tomografia Computerizată are o rezoluție de contrast tisulară inferioară Rezonanței Magnetice. Regimul pentru CT de abdomen si/sau pelvis: nu mancati incepand cu 6 ore inainte de investigatie.

Rezonanța Magnetică (RMN sau IRM)

Este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor. Are o sensibilitate crescută a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale.

Cu ajutorul Rezonanței Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistică de selecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen RMN, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale.

Uneori este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacțiilor alergice sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanța de contrast iodată.

Pacientii trebuia sa faca analizele de uree si creatinina serica (din sange) care sa nu fie mai vechi de 30 de zile. Este importanta aceasta analiza pentru a fi posibilia administrarea substantei de contrast (medicul radiolog decide daca este necesara administrarea acesteia).

Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.

Examenul RMN este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părților moi, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteză, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare, implanturi cohleare si insuficiență renală severă. În plus, nu este indicat în primul trimestru de sarcină.

Regimul pentru RMN de abdomen si/sau pelvis este urmatorul:

Cu o zi inainte de investigatie:

  • Pana in ora 10:00 A.M. - 4 pastile DULCOLAX- toate odata
  • Dupa ora 10:00 din ora in ora cate 2 pastile ESPUMISAN (aprox. 15 pastile).
  • Fara alimente care baloneaza (ex : fructe, legume, lactate, bauturi acidulate).
  • Incepand cu 20:00 - fara mancare;
  • Incepand cu 21:00 - fara nimic lichid- daca examenul este facut in ziua urmatoare pana in ora 14:00.

In dimineata investigatiei nu se mananca si nu se bea absolut nimic (daca aveti programare pana in ora 14:00).

Daca examenul se face dupa ora 14:00 a doua zi:

  • in dimineata investigatiei mai luati 3 pastile de Espumisan.
  • aveti voie sa manancati pana la cu 6 ore inainte si sa beti lichide pana la cu 3 ore inaintea investigatiei.

FOARTE IMPORTANT: pacientii diabetici fac exceptie de la regimul alimentar si trebuie sa faca tratamentul recomandat de medicul specialist pentru nu a avea probleme de hipo/hiper glicemie.

Este recomandat sa nu se mestece guma.

PENTRU BARBATI - Repaus sexual minim 5 zile;

PENTRU FEMEI: Sa nu fie in perioada menstruatiei.

Daca sunt pacienti care sustin ca nu pot tine acest regim din motive medicale (ex: pacientii oncologici sau cei foarte in varsta) vor tine doar regimul de espumisan si regimul alimentar si va fi anuntata asistenta din tura respectiva.

Pacientii care nu respecta acest regim nu vor putea efectua investigatia.

Mamografia

Incidenta cancerului mamar a crescut in ultimii ani, 1 din 6 cazuri aparand la femei cu varsta cuprinsa intre 40-49 ani.

Mamografia digitala cu tomosinteza este cea mai evoluata metoda de diagnostic indicata femeilor incepand cu varsta de 40 ani pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

Programare online