Obezitatea este o boala cronica, greu de tratat cu dieta si exercitiu fizic. De fapt ultimii 30 ani arata ca aceste metode nechirurgicale au esuat. Astfel la acest moment in lume obezitatea este larg raspandita cu efecte sociale importante. Chirurgia obezitatii (bariatrica) este la ora actuala singura metoda de a trata obezitatea. Ea consta in interventii pe stomac si/sau intestinul subtire care ajuta pacientii cu obezitate extrema sa piarda in greutate. Aceste operatii sunt o opțiune pentru cei care nu pot pierde in greutate prin alte mijloace sau care sufera de grave probleme de sănătate legate de obezitate.

Obezitatea, definitia si clasificarea acesteia se bazeaza pe un calcul simplu ce stau la baza IMC (indice de masa corporala/BMI-body mass index). Acest indice se calculează prin împărțirea greutății (în kilograme) la pătratul inaltimii (in metri). Astfel se vor defini intervalele de IMC care clasifica obezitatea.

BMI=G/H²

IMC(BMI) Status ponderal
< 18.5 Subponderal
18.5-24.9 NORMOPONDERAL
25-29.9 Supraponderal
30-34.9 Obezitate
35-39.9 Obezitate II (severa)
40-44.9 Obezitate III (morbida)
45-49.9 Superobezitate
>50 Super superobezitate

Chirurgia obezitatii

Exista mai multe tipuri de interventii si operatii pentru obezitate. Cel mai adesea acestea limiteaza cantitatea de alimente ce pot fi consumate. Altele modifica, de asemenea, modul în care se digera alimentele, alterand absorbtia de calorii si substante nutritive. Studii recente sugereaza ca chirurgia obezitatii poate reduce ratele de deces pentru pacientii cu obezitate severa. Cele mai bune rezultate apar atunci cand pacientii recurg la chirurgia obezitatii cat mai devreme, la greutati inca abordabile si ce nu au dus la afectiuni grave legate de obezitate.

Procedurile chirurgicale pentru tratamentul obezitatii morbide se clasifica in doua categorii: restrictive și malabsorbtie (sau o combinație a celor două). Inelul gastric si gastric sleeve (micsorare stomac) sunt operațiuni pur restrictive. Bypass-ul gastric este, de asemenea, o operațiune restrictiva, dar cu o importanta componenta de malabsorbtie.

EXCESUL DE KG INTERVENTIA RECOMANDATA
15-20 KG   BALON GASTRIC
15-20 kg + diabet zaharat INEL GASTRIC/ GASTRIC BAND
20-30 kg INEL GASTRIC/ GASTRIC BAND
20-30 kg + diabet zaharat MICSORAREA STOMACULUI/ GASTRIC SLEEVE/ GASTRCTOMIE LONGITUDINALA
20-30 kg + imposibilitatea de a veni la reglarea inelului MICSORAREA STOMACULUI/ GASTRIC SLEEVE/ GASTRCTOMIE LONGITUDINALA
20-30 kg + imposibilitatea de evita dulciurile, sucurile dulci si gustarile dintre mese MICSORAREA STOMACULUI/ GASTRIC SLEEVE/ GASTRCTOMIE LONGITUDINALA
        Exces ponderal mai mare de  30 kg MICSORAREA STOMACULUI/ GASTRIC SLEEVE/ GASTRCTOMIE LONGITUDINALA

Echipa noastra a dezvoltat in ultimii 5 ani un interes special in chirurgia obezitatii, formand un colectiv tanar, ambitios si dornic sa arate ca in Romania se poate face chirurgie moderna, performanta si eficienta. Ne bazam pe comunicarea directa si sustinuta cu pacientii nostri, o abordare mai putin comerciala, dar mai umana.

Programare online