Medicina de familie

Medicul de familie: consilierul pacientului, nu “scriitor de trimiteri”

Cu toții avem un medic de familie, la care apelăm atunci când avem nevoie de o adeverinta sau o trimitere. Dar care este cu adevărat rolul său?

În primul rând medicul de familie asigură asistenţa medicală şi socială tuturor pacienţilor indiferent de vârstă, sex sau patologie şi reprezintă legatura dintre comunitate și sistemul naţional de sănătate. Medicul de familie abordează pacientul atât în condiţii de sănătate, cât şi în condiţii de boală; are rolul de a supraveghea si mentine starea optima de sanatate si de a promova un stil de viata sanatos, de a depista o boala cronica in faza incipienta si de a preveni si trata complicatiile unei afectiuni. 


“Dincolo de rolul său, medicul de familie trebuie sa fie confidentul si consilierul pacientului. Aceasta este cea mai importantă calitate a sa!
Trebuie să îi înțeleagă toate problemele fizice, emotionale, familiale, dar si materiale. Și in funcție de toți acești factori sa ghideze pacientul spre cei mai buni specialiști sau investigații.”
, explică Alina Teodoru, medic specialist medicina de familie din cadrul Centrului Medical Provita.
Reorientarea asistenţei medicale spre medicina omului sănătos mai eficientă, mai puţin costisitoare şi mai accesibilă la nivel de masă a dat o nouă dimensiune specialităţii medicină de familie şi în același timp a condus la redescoperirea rolului esenţial a medicului generalist, respectiv a medicului de familie.


“Multi pacienti se intreaba daca ar trebui sa aleaga un medic de familie cu un cabinet independent, sau ar fi bine sa se orienteze catre un specialist ce isi desfasoara activitatea in cadrul unui centru medical.
Raspunsul este simplu - in primul rand alegeti un medic in care sa aveti incredere, deoarece comunicarea este cel mai important aspect!
In al doilea rand exista beneficii suplimentare in cazul alegerii unui medic de familie ce activeaza intr-un centru medical. Astfel, datorita colaborarii interdisciplinare directe cu medicii specialisti din cadrul centrului, medicul poate oferi solutii mai rapide, mai eficiente, avand in vedere imaginea de ansamblu si nevoile reale ale pacientului.”
, adaugă dr. Alina Teodoru.  
Medicul de famile devine la nevoie un “manager de caz”, un coordonator medical pentru pacient - stie tot istoricul sau medical si il poate ghida catre cele mai bune solutii de tratament, in functie de recomandarea specialistilor si de situatia sa specifica, dar si de preferintele sale. Este vital pentru pacient să existe o persoană care să integreze toate informațiile medicale transmise de specialiști, sa le traduca pe limba sa, sa ii explice variantele si sa ii ofere un sfat avizat si obiectiv cu privire la cea mai bună metodă de tratament.


“In plus, beneficiile sunt și de natura materiala - pacientii pot beneficia de reduceri la consultatii sau investigatii, sau pot beneficia de spitalizare de zi, exemplu, in functie de afectiune si indicatiile de tratament.”, încheie dr. Alina Teodoru. 

Cerere de inscriere medic de familie

Ultimele articole

Ce sunt si cum actioneaza benzile kinesiologice

Metoda aplicarii benzilor kinesiologice este un procedeu relativ nou, cu radacini in Asia. La sfarsitul anilor `90 metoda a fost introdusa in Europa si a fost preluata rapid in sportul de performanta, in momentul de fata fiind folosita inclusiv in clinicile de recuperare.

Fiziokinetoterapie
Premiera in Romania, la Centrul Medical Provita: prima cisternografie cu substanta de contrast intratecala

In luna martie, centrul medical a realizat o noua procedura, in premiera pentru Romania – prima cisternografie cu substanta de contrast intratecala, care a salvat viata unei paciente cu risc major de meningita. Procedura a fost posibila printr-un efort de echipa: celor doi neurochirurgi – dr. Ionut Gobej si dr. Dorin Bica li s-a alaturat dr. Gina Zaharia, medic specialist radiologie, imagistica medicala.

Cisternografie cu substanta de contrast intratecala
Programare online