Ce este kinetoterapia și când este necesară?

Din punct de vedere etimologic kinetoterapie înseamnă terapie prin mișcare și provine din limba greacă unde rădăcina acestuia - “kinesis” se traduce prin cuvântul ”mișcare”. Kinetoterapia se folosește pentru recuperarea medicală somato-funcțională și constă într-un ansamblu de tehnici și metode având în centru exercițiul fizic.

Încă din antichitate (China antică, India antică, Grecia antică, Egiptul antic etc), exercițiile fizice erau practicate pentru menținerea unei bune forme fizice, dar și în tratarea unor afecțiuni cum ar fi dureri musculare, guta, obezitate etc.

Sistemele antice de gimnastică cuprindeau exerciții de ținută, lupta cu sabia, aruncarea suliței și discului, alergare, box, aruncarea cu piatra, sărituri și înot.

Marele medic al antichității grecești, Hipocrat (sec. IV înainte de Cristos), în primul spital construit în insula Kos, a studiat atent efectele fiziologice ale gimnasticii și masajului definind sănătatea ca un echilibru între exercițiile fizice și alimentație. Pentru prima dată este sesizată relația între mișcare-hipertrofie și imobilizare-atrofie musculară. El susține că exercițiul fizic și masajul influențează favorabil respirația, metabolismul, circulația sangvina și echilibrează activitatea sistemului nervos central.

Alte personalități ale lumii antice care au inițiat dezvoltatea domeniului sunt: Antylos - întemeietorul gimnasticii terapeutice, Herodicus – a elaborat normele gimnasticii igienice și terapeutice, Platon - în “Legile” și “Republica a prezentat un sistem de educație armonioasă a  corpului considerând gimnastica masajul, băile, odihna, alimentația, drept factori determinanți ai educației estetice.

În cadrul Kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilxie: primară, secundară și terțiară.

Vorbim despre kinetoprofilaxie primară atunci când utilizam exercițiul fizic, tehnicile și metodele pentru a preveni îmbolnăvirile, în limitele vârstelor biologice și cronologice. Gimnastica de înviorare, activitățile în aer liber, plimbările, activitățile de timp liber competiționale și necompetiționale etc., sunt mijloace foarte utile în kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundară are rolul de a preveni complicațiile îmbolnăvirilor, iar kinetoprofilaxia terțiară previne apariția sechelelor în urma îmbolnăvirilor care ar putea determina dizabilități motorii și/sau psihice.

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

  • Relaxarea

  • Corectarea posturii și aliniamentului corporal

  • Creșterea mobilității articulare

  • Creșterea forței și rezistenței musculare

  • mbunătățirea coordonării, controlului neuro-muscular al mișcării și echilibrului.

  • Creșterea capacității de efort

  • Reeducarea sensibilității

Dezvoltările tehnologice actuale au permis utilizarea tehnologiilor computerizate în kinetoterapie pentru  măsurare neuro-musculo-articulară, permițând evaluarea precisă și personalizarea tratamentului.

Kinetoterapia este necesară ori de cate ori se constată dezaliniamente posturale în perioada de creștere și dezvoltare a copilului și adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventă la copii și adolescenți din cauza menținerii prelungite a poziției așezat. Intervenția precoce rezolvă aceste probleme prevenind astfel și apariția altor afecțiuni sau complicații la vârsta adultă.

În situații posttraumatice și postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de bază pentru recuperarea funcțiilor afectate.

De asemenea, în cazul afecțiunilor neurologice doar prin adăugarea kinetoterapiei la celelalte tratamente instituite se pot viza ameliorări.

Kinetoterapia este de asemenea necesară pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, pregătirea unui tonus general bun și echilibrat pentru sarcina fiind un obiectiv foarte important. În timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita nașterea, iar după naștere aceasta permite o revenire rapidă la valorile normale de tonus general echilibrat.

Patologia specifică sportivă și accidentările sportive beneficiază de aportul kinetoterapiei pentru o cât mai rapidă reinserare în activitate a sportivilor.

Patologia coloanei vertebrale reprezintă un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei. Progresul tehnologic în kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea funcționalității acesteia, în central atenției aflându-se echilibrul functional musculo-articular.

Ce este fizioterapia și când este necesară?

Prin fizioterapie se intelege utilizarea factorilor, agentilor naturali si artificiali (aer, apa, caldura, electricitate, lumina, efect mecanic – vibratii) si a exercitiilor fizice, tehnicile de masaj in scop profilactic, terapeutic si de recuperare.

Fizioterapia, ca disciplină terapeutică complexă, cuprinde tradițional mai multe ramuri: hidroterapia, electroterapia, climatoterapia, termoterapia, fototerapia, laserterapia, masajul terapeutic.

La primul consult in Clinica Medicala PROVITA, specialistul va examina pacientul pentru a identifica problemele cu care se confruntǎ și pentru a putea concepe un plan de tratament. Fiziokinetoterapeutul trebuie sǎ afle atȃt detalii despre problemele generale de sǎnǎtate cȃt și depre fobiile sau alergiile pacientului. Ȋn funcție de nevoile acestuia, specialistul va alege una sau mai multe terapii (plan terapeutic individualizat)

Vezi echipa de Fiziokinetoterapie

Programare online